czarny bez

   Chociaż niemal wszystkie części czarnego bzu zawierają cenne dla lecznictwa oraz kosmetyki aktywne biologiczne związki, to jednak wykorzystuje się przede wszystkim jego kwiaty oraz owoce.
   Zarówno kwiaty jak i owoce zawierają związki korzystnie wpływające na układ moczowy i trawienny. Do tego same kwiaty zawierają duże ilości flawonoidów, kwasów fenelowych i organicznych, zaś owoce - witaminy z grupy B, a także A i C oraz kwasy organiczne, cukry, pektyny i glikozydy antocyjanowe. Ponadto świeże kwiaty można dodawać do sałatek lub omletów, a z owoców przyrządzać sok lub dżem.
   Napar z czarnego bzu to od dawna znany lek na przeziębienie. Działa:
- silnie napotnie
- szybko obniża podwyższoną temperaturę
- ułatwia oczyszczanie oskrzeli
- wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych
- uszczelnia naczynka krwionośne
- przeciwbólowo
- ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne


Komentarze

Popularne posty