złote mleko

   Napój ten nie tylko dodaje energii, ale też działa oczyszczająco i rozgrzewająco. Leczy kaszel i gorączkę, podnosi odporność oraz działa przeciwbólowo, jak również wspomaga leczenie cukrzycy i chorób reumatycznych.
   Złote mleko zwalcza infekcje, gdyż posiada właściwości antybakteryjne, ma działanie przeciwzapalne. Jest polecane wszystkim sportowcom, przepracowanym i osobom aktywnym. 
   W Indiach złote mleko pije się w celu poprawy elastyczności kręgosłupa i ciała, ponieważ naoliwia stawy i usuwa z nich zwapnienia.

   składniki:

- mleko roślinne (sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe, owsiane) albo krowie lub kozie
- kurkuma
- pieprz 
- woda
- miód
- olej kokosowy lub migdałowy


przygotowanie krok po kroku:

- połącz 3 łyżki sproszkowanej kurkumy ze szczyptą wody (można dodać odrobiny pieprzu do smaku)
- gotuj mieszając około 8-10 minut
- powstanie gęsta pasta, którą po wystudzeniu można przechowywać w szklanym pojemniku w lodówce przez 2-3 tygodnie
- łyżeczkę pasty połącz ze szklanką podgrzanego mleka
- gdy przestygnie dodaj łyżkę oleju i miodu (tyle, ile lubisz)
- do napoju można dodać cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową lub imbir


Komentarze

Popularne posty