noni
Noni jest tropikalnym i wiecznie zielonym drzewem osiągającym wysokość do 10 m. Występuje przede wszystkim w Polinezji, a także w Australii oraz południowo-wschodniej Azji. Drzewa noni rosną dziko, często w sąsiedztwie wulkanów.
Owoce noni są zbierane aż 14 razy w roku, zaś mieszkańcy Polinezji, Indii i Chin już 2 000 lat temu docenili ich dobroczynne właściwości i to mimo, iż te owoce nie wyróżniają się ani smakiem, ani wyglądem. Dojrzałe, mają 4-12 cm długości, eliptyczny kształt i żółtawą barwę. Są gorzkie i brzydko pachną, lecz właśnie wtedy mają najbogatszy skład. Można je również zjadać niedojrzałe - na surowo, suszone, bądź ugotowane.
Owoce noni są zbierane aż 14 razy w roku, zaś mieszkańcy Polinezji, Indii i Chin już 2 000 lat temu docenili ich dobroczynne właściwości i to mimo, iż te owoce nie wyróżniają się ani smakiem, ani wyglądem. Dojrzałe, mają 4-12 cm długości, eliptyczny kształt i żółtawą barwę. Są gorzkie i brzydko pachną, lecz właśnie wtedy mają najbogatszy skład. Można je również zjadać niedojrzałe - na surowo, suszone, bądź ugotowane.
Właściwości:
- w soku z owoców noni wyselekcjonowano ponad 100 biologicznie czynnych substancji o dobroczynnym wpływie na ludzki organizm, jak witaminy, składniki mineralne, enzymy, antyoksydanty, 18 różnych aminokwasów (w tym także te, które organizm człowieka sam nie potrafi wytworzyć) oraz biopierwiastki
- zawarta w noni kseronina znacznie poprawia zdolność organizmu do przyswajania i lepszego wykorzystywania substancji odżywczych zawartych w pożywieniu
Komentarze
Prześlij komentarz