najważniejsze makroelementy

fosfor

  • około 80% tego pierwiastka znajduje się w kościach i zębach, a nieco mniej w mózgu i mięśniach
  • przypadki niedoboru fosforu zdarzają się sporadycznie
  • aby był w pełni aktywny, wymaga obecności witaminy D oraz wapnia

magnez
  • wchodzi w skład kości, zębów i mięśni
  • w ciele człowieka znajduje się go około 25 gramów
  • wpływa na przemiany węglowodanów, fosforu, potasu, wapnia i witaminy C, syntezę białek ustrojowych oraz na czynność układu mięśniowego oraz nerwowego
  • jego głównym źródłem są banany, figi, morele, orzechy, rośliny strączkowe, grubo mielone produkty zbożowe, warzywa zielone, kakao
  • niedobór może powodować zaburzenia rytmu serca, migreny, nadmiar zaś wywołuje biegunkę
potas i sód
  • pierwiastki te odpowiadają za gospodarkę wodną organizmu: sód zatrzymuje wodę, a potas zwiększa jej wydalanie, ponadto wpływają one na równowagę kwasowo-zasadową oraz utrzymują właściwe ciśnienie osmotyczne
  • potas powszechnie występuje w większości produktów spożywczych, w orzechach, warzywach i owocach, w roślinach strączkowych, z kolei sód w żółtym serze, rybach, pieczywie i soli kuchennej
wapń
  • odpowiada za procesy krzepnięcia krwi oraz prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego, w tym za pracę serca
  • prawie 99% wapnia znajduje się w zębach i kościach
  • jego niedobór prowadzi do próchnicy zębów, krzywicy oraz rozmiękania kości
  • niedobór można uzupełnić wprowadzając do diety większe ilości mleka, serów, jaj
  • znaczne ilości wapnia zawierają m.in. buraki, rabarbar, szpinak
  • szpinak, szczaw i rabarbar zawierają kwas szczawiowy, a produkty zbożowe i strączkowe kwas fitynowy - obydwa kwasy utrudniają wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, ułatwia je natomiast witamina D
  • nadmiar wapnia może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych
żelazo
  • jest niezbędne do budowy czerwonych krwinek, do wytwarzania niektórych enzymów oraz do transportu tlenu w organizmie, a także do oddychania komórkowego
  • organizm gromadzi jego zapasy w wątrobie, szpiku, nerkach, śledzionie
  • jego dobrym źródłem są żółtka jaj, jak również ciemne pieczywo, grube kasze, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce
  • witamina C ułatwia wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, zaś produkty mleczne utrudniają je

Komentarze

Popularne posty