pomidory

   Pomidory trafiły do Europy w XVI wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Początkowo traktowano je jako rośliny ozdobne, dopiero później zaczęto przygotowywać z nich sosy. 
   Najsmaczniejsze i zarazem najzdrowsze są pomidory charakteryzujące się wyraźnym i przyjemnym zapachem. Mocny aromat świadczy o tym, że pomidorom pozwolono spokojnie dojrzewać na krzaku. Przedwcześnie zerwane mają o wiele mniej substancji zapachowych. 


   właściwości:
- mają mnóstwo witaminy C
- zawierają sporo witaminy E oraz beta-karoten
- można w nich znaleźć witaminy z grupy B, jak również PP i K
- posiadają duże ilości potasu, a ponadto magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt, czy mangan
- działają korzystnie na układ nerwowy
- obniżają ciśnienie krwi
- neutralizują szkodliwe wolne rodniki
- mają właściwości przeciwkrzepliwe
- zawarty w pomidorach likopen zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy
- są mało kaloryczne
- zawierają błonnik
- działają moczopędnie
- korzystnie wpływają na stan skóry
- zapobiegają nadmiernej łamliwości włosów i ich wypadaniu
- sok z pomidorów rozjaśnia przebarwienia oraz łagodzi zmiany trądzikowe

Uwaga!

   Dieta bogata w pomidory nie jest wskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Pomidory mogą też uczulać.


Czerwone, żółte, czy zielone?

   Oprócz czerwonych pomidorów, w sklepach można też spotkać żółte i zielone, niedojrzałe. Pod względem zawartości witamin żółte pomidory są tak samo wartościowe jak czerwone, choć jest w nich nieco mniej likopenu. Zielone natomiast nie zawierają aż tylu substancji odżywczych co dojrzałe, za to posiadają znacznie więcej tomatyny (szkodliwy alkaloid). Uaktywnia się ona zwłaszcza po skropieniu warzyw octem, dlatego też spożywanie dużych ilości sałatki z tym warzywem może powodować migreny, jednakże przetwory z zielonych pomidorów już nie. Tomatyna pod wpływem temperatury traci bowiem wszystkie swoje szkodliwe właściwości. 


gatunki pomidorów:


  • bycze serca - mają podłużny kształt i bardzo twardy miąższ, mniej soczyste niż inne pomidory, doskonałe na sałatki i przetwory

  • karłowate - zwykle sprzedawane w gronach, mają bardzo intensywny smak i dużo soku, dobre do różnorakiego przyrządzania

  • koktajlowe - najmniejsze z pomidorów, są czerwone, pomarańczowe i żółte, używane do dekoracji

  • malinowe - największe ze wszystkich, mają ścisły miąższ i dużo soku, dobre na surowo jak i na przetwory

  • okrągłe gruntowe - najpopularniejsze, mają bardzo dużo soku, świetne zarówno na surowo jak i po ugotowaniu, nadają się na przetwory

  •  
    pomidory i ogórki


       Obecny w ogórkach enzym zabija zawartą w pomidorach witaminę C, przez co nie powinno się ich ze sobą łączyć, nie mniej jednak można temu zapobiec. Przed połączeniem składników wystarczy każdy z nich wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek. Nie dość, że podziała na witaminę C ochronnie, to jeszcze zwiększy wchłanialność likopenu. 

    przetwory z pomidorów

    - wprawdzie nie zawierają tylu witamin co te nieprzetworzone, ale za to zawarty w pomidorach likopen jest znacznie bardziej przyswajalny przez organizm

    Komentarze

    Popularne posty