Przejdź do głównej zawartości
miód
- generalnie im ciemniejszy miód, tym zdrowszy - > a to dlatego, że ciemniejszy zawiera więcej przeciwutleniaczy
- barwa miodu zależy od rodzaju drzew i krzewów, których nektar wykorzystują pszczoły, stąd też i różnice w zapachu i smaku
- najjaśniejszy miód zwykle powstaje z nektaru koniczyny, bursztynowy - topoli, nagietka i magnolii, a najciemniejszy - wrzosu
- sztuczny miód - jak łatwo się domyślić - nie jest wytwarzany przez pszczoły; otrzymuje się go z cukrów zawartych w np. syropie ziemniaczanym -> mimo im przypomina i nawet smakuje jak ten prawdziwy, to brakuje mu korzystnych dla zdrowia składników
- sztuczny miód szybciej rozpuszcza się w wodzie (naturalny tworzy widoczne smugi), jest znacznie tańszy, a oryginał najczęściej jest bardziej lepki; niestety coraz częściej zdarza się, że można dostać miód naturalny pomieszany ze sztucznym
- ponieważ miód zawiera duże ilości cukru, powinny go unikać osoby chorujące na cukrzycę
- zawiera przeciwutleniacze i substancje o działaniu bakteriobójczym
- jednym z najzdrowszych miodów na świecie jest miód manuka, wytwarzany z nektaru krzewów o takiej nazwie, rosnących w Australii i Nowej Zelandii
Komentarze
Prześlij komentarz