Propolis i Manuka

   Propolis – zwany antybiotykiem XXI wieku – posiada silne działanie bakteriobójcze, które - w porównaniu do farmakologicznie wyprodukowanych antybiotyków - nie pozwala bakteriom wytwarzać antyciał.
   Ta wszechstronna w zastosowaniu substancja jest bogatym źródłem flawonoidów, kwasów aromatycznych, steroli, kwasów tłuszczowych, estrów, alkoholi, substancji lipidowych, jak również mikroelementów.
  Propolis to substancja żywiczna, którą pszczoły wzmacniają wewnętrzną konstrukcję ula. Jej zadaniem jest chronić gniazdo przed bakteriami, grzybami, pleśniami oraz innymi drobnoustrojami. Jest on zbierany m.in. z pączków topoli, świerku, czy  kasztanowca.

Zastosowanie:

- leczenie chorób układu oddechowego i pokarmowego, a także chorób oczu
- gojenie ran, oparzeń i stanów zapalnych jamy ustnej
- przeciwdziała chorobom skóry
- dzięki właściwościom bakteriobójczym odgrywa ważną rolę w leczeniu paradontozy
- pomaga usuwać wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się organizmu

Historia:

- Egipcjanie stosowali go do balsamowania zwłok
- Grecy leczyli nim rany, otarcia, stany zapalne i liszaje
- Inkowie używali jego roztworu do leczenia gorączki
- Japończycy i Chińczycy okadzali nim pomieszczenia

Skład:

- przede wszystkim jest to żywica i wosk pszczeli oraz roślinny
- około 10 % kitu stanowią olejki eteryczne; pozostała część to pyłki, mikroelementy oraz witaminy

- w zależności od gatunku drzewa lub krzewu, z którego jest zbierany, różni się barwą


   Manuka (łac. Leptospermum scoparium) to cenione na całym świecie drzewo, które posiada wiele zastosowań: jego drewno jest wykorzystywane do produkcji narzędzi, lecz najcenniejsze jest z powodu miodu, wytwarzanego przez pszczoły. Miód ten jest naturalnym środkiem przeciwbakteryjnym, wykazującym także niezwykłą moc w przypadku wielu dolegliwości.
   Miód Manuka jest w 100% produktem naturalnym, pozyskiwanym z herbacianego drewna o tej samej nazwie. Rośnie ono na terenach Nowej Zelandii. Z nektaru kwiatów tego drzewa pszczoły wytwarzają drogocenny i tak ceniony na całym świecie miód. Swoją popularność zawdzięcza on niezwykłym właściwościom, a także temu, że można go spożywać bez ograniczeń i ryzyka przedawkowania.
   Miód Manuka ma niezwykłe właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne oraz antyseptyczne. Jego głównym bakteriobójczym składnikiem jest silnie stężona substancja o nazwie methylglyoxal, która w miodzie manuka jest 1000-krotnie bardziej stężona niż w innych miodach, a ponadto nie ulatnia się ona pod wpływem światła, ciepła ani enzymów.

2 rodzaje antybakteryjnej aktywności miodu Manuka:

- aktywność nadtlenku wodoru – występuje we wszystkich miodach, lecz jest ona  krótkotrwała ze względu na neutralizujący wpływ temperatury, światła oraz enzymów trawiennych
- aktywność nieutleniająca (NPA) – występuje jedynie w miodzie Manuka; jest ona długotrwała i nie ulega szybkiemu wyczerpaniu nawet pod wpływem temperatury, światła czy kwasów żołądkowych

Zastosowanie:

- leczenie infekcji
- skutecznie zwalcza bakterie paciorkowców, E. coli, Helicobacter pylori, a także gronkowca złocistego
- zalecany w łuszczycy, liszajach, wrzodach oraz w łojotokowym zapaleniu skóry
- posiada wszechstronne zastosowanie w przypadku ran i skaleczeń
- działa regenerująco, odżywczo i łagodząco
- wspomaga wzrost nowych komórek
- często wykorzystywany przy chorobach reumatycznych

Komentarze

Popularne posty