owoce goji

   Goji - albo kolcowój szkarłatny - jest dziko rosnącą rośliną występującą w Tybecie, Chinach, Mongolii i Indiach. Najbardziej znane są odmiany dziko rosnące w Tybecie i Himalajach, na terenach nieskażonych zanieczyszczeniami przemysłowymi. 
   Roślina ta jest także znana w południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej Azji, jak również w Patagonii i Arizonie, przy czym te odmiany nie są brane pod uwagę jako lecznicze bądź odżywcze.
   Goji należy do tej samej rodziny do choćby swojskie ziemniaki. Jest krzewem o wysokości 1-3 m i posiada owoce o barwie od jasnoróżowej do głębokiej purpury.
   Owoce goji są wykorzystywane w medycynie chińskiej i tybetańskiej od ponad 2000 lat. Uważano, że są środkiem wzmacniającym odporność, wspomagającym funkcjonowanie nerek, wątroby oraz płuc, poprawiający wzrok. Stosowane je także przy dolegliwościach reumatycznych, do wzmacniania mięśni, kości, oczu i oczyszczania krwi.
   Są nazywane owocami długowieczności i to nie bez powodu. Zawierają mikroelementy, witaminy, naturalne antyoksydanty, nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnowartościowe białko w postaci 19 aminokwasów, fitosterole, polisacharydy oraz monosacharydy.
   Ich stałe spożywanie opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność, zwiększa witalność i tolerancję wysiłkową, poprawia jakość snu, poprawia ostrość widzenia, reguluje pracę układu pokarmowego, działa wyszczuplająco oraz pomaga w schorzeniach wątroby.


Komentarze

Popularne posty