rewolucja w warzywniaku
Obecnie zatrzymując się przed działem owocowo-warzywnym w sklepie można zgłupieć. Kiedyś wybór produktów był niewielkie, a teraz? Bierzemy kolejne owoce i warzywa do ręki i zastanawiamy się co z nimi zrobić, jak je jeść, do czego podać. Kto ma odwagę i odrobinę fantazji - kupuje, inny - bojąc się nowego - rezygnuje z zakupu i do koszyka wkłada od lat te same produkty. Niepotrzebnie.
Kilka nowości:
- cykoria czerwona - odmiana cykorii sałatowej; ma większą zawartość antycyjnów, które korzystnie wpływają na wzrok
- pepino - składnik sałatek owocowych, soków i deserów lodowych; w naszym klimacie jest rośliną jednoroczną; ma dużo witaminy C i soli mineralnych, a w smaku przypomina słodkiego melona
- szalotka - we Francji wykorzystywana do robienia sosów na bazie czerwonego wina; lepiej jej nie smażyć, bo może zgorzknieć
- zielony kalafior - podobnie jak pomarańczowy (w przeciwieństwie do swojego kuzyna o białej barwie) nie zrobił jeszcze u nas kariery
- kolorowa marchew: fioletowa, żółta albo czarna - wcale nie jest taką nowością za jaką uchodzi; pierwsze uprawne formy marchwi, znane na terenie Afganistanu i Iranu przed 900 r. n.e., były właśnie fioletowe albo żółte. A pomarańczową marchewkę wyhodowaliśmy w Europie dopiero w XVII wieku.
Zapomniane i niedoceniane:
- ciecierzyca - pochodzi z Azji, a wyglądem przypomina groch, lecz ma bardziej mączny smak; w Polsce zrobiła karierę jako pasza dla zwierząt, podczas gdy jest bardzo popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego
- jarmuż - odmiana kapusty, która już w starożytności była uprawiana jako roślina ozdobna (do tej pory jego liście służą do dekorowania potraw); jada się go na surowo, bądź przyrządza jak szpinak; zawiera dużo witaminy C i soli mineralnych jak choćby żelazo, czy potas
- brukiew - podgatunek rzepaku, który w Polsce uchodzi za warzywo dla ubogich; jest bardzo popularna w Norwegi i Finlandii; jednak jej nadmierne spożywanie może spowodować niedoczynność tarczycy
- seler - pierzaste liście selera liściowego przypominają pietruszkę (nadają się też do suszenia)
- pasternak - należy do rodziny selerowatych; zawiera dużo białka, skrobi oraz witaminy C i E; bardzo popularny w starożytności; obecnie wykorzystywany do zup i sałatek
- skorzonera - dawniej używana jako lek przeciw jadowi żmii; spożywana jak szparagi; jest bardzo sycącą, ale przy tym lekkostrawna
Komentarze
Prześlij komentarz