Przejdź do głównej zawartości
z wazonu na obiad (3)
- podbiał pospolity - jest źródłem kwasów organicznych, minerałów i mikroelementów; ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, łagodzi podrażnienie dróg oddechowych przy przeziębieniu; jadalne są kwiaty i młode liście z łodyżkami; kwiaty (zbierane wczesną wiosną) po ususzeniu można parzyć jak herbatę albo zrobić z nich syrop; liście (zrywane od maja do sierpnia) przyrządza się jak szpinak, smaży, dodaje do sałatek, farszów, zup
- szczawik zajęczy - zawiera białko, żelazo, magnez, fosfor, witaminę C; poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie; dostarcza kwas szczawiowy, dlatego można go jeść w ograniczonych ilościach; jadalne liście zbiera się na początku kwitnienia i można ich używać do zakwaszania zup jarzynowych oraz barszczów, dodawać do sosów, jogurtu, majonezu, sałatek
- bluszczyk kurdybanek - zawiera dużo witaminy C, kwasy organiczne, sole mineralne, karotenoidy; poprawia apetyty i pobudza trawienie; jadalne są młode pędy, które można dodawać do wiosennych zup ziołowych oraz sałatek; dobrze komponuje się z zupami jarzynowymi, podnosi smak past z twarogu i żółtego sera, potraw z ziemniakami, ryżem, makaronem
- lebioda (komosa biała) - zawiera cukry, białka, fosfor, żelazo, magnez, wapń, witaminę C; pobudza pracę jelit, wzmacnia organizm; jadalne liście zbiera się od kwietnia do października; surowe młode listki można dodawać do sałatek, a większe przyrządzać jak szpinak
- ogórecznik - zawiera magnez, potas, kwasy organiczne; działa moczopędnie i przeciwzapalnie, wzmacnia nerwy, pobudza przemianę materii; młode liście i kwiaty dodaje się do sałatek, sosów, zup, twarogu, ale można też nim aromatyzować likiery, octy, napoje
- koniczyna łąkowa - zawiera olejki eteryczne, garbniki, karoten oraz witaminy C i E; pozytywnie wpływa na trawienie; dodawana do sałatek
- róża - płatki można pokrywać cukrem i dodawać do ciast; garść płatków można też wrzucić do dzbanka z wodą; z płatków można również przyrządzić konfiturę, którą z powodzeniem można przechowywać kilka lat
- nagietek - dostarcza beta-karoten, flawonoidy; ma działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, napotne i moczopędne; stosuje się go w zaburzeniach przewodu pokarmowego i pęcherza, przyspiesza gojenie się ran; płatki nagietka dodaje się do zup, sosów i dań z makaronem, ale nie należy przesadzać z ich ilością, gdyż nadają one potrawie pikantny lub cierpki smak; dodane do zupy zabarwią ją na żółto; kwiaty nagietka z powodzeniem zastępują w potrawach drogi szafran; młode liście dodaje się do zup i sałatek
Komentarze
Prześlij komentarz