tatarak
Tatarak pochodzi z Azji, a do Europy trafił około XVI wieku z ówczesnej Tatarii, stąd też jego nazwa. Należy do rodziny tatarakowatych. Rozprzestrzenił się na obszarach o klimacie subtropikalnym i umiarkowanym. W wielu krajach uważany jest za gatunek inwazyjny, lecz niezagrażający rodzimej florze.
Osiąga zwykle 100, a czasem i 150 cm wysokości.
właściwości i zastosowanie:
- z jego kłączy pozyskuje się olejek tatarakowy o niezwykłym zapachu, stosowany od wielu lat w perfumerii i aromaterapii
- obecnie wyciągi z kłącza stosuje się w kosmetykach do pielęgnacji włosów i skóry głowy
- dawniej kawałki kłącza żuto, aby odświeżyć oddech i złagodzić bóle zębów (ponadto medycyna ludowa wykorzystywała je w dolegliwościach układu pokarmowego oraz jako środek poronny)
- z kolei tradycyjna medycyna azjatycka stosowała preparaty z kłącza w celu poprawy pamięci, koncentracji i zdolności uczenia się, zaś Indianie z Ameryki Północnej traktowali kłącze jako uniwersalny lek na większość dolegliwości
- kłącze tataraku pobudza trawienie, reguluje pracę jelit i żołądka, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego oraz koi układ nerwowy i pomaga w zasypianiu
Komentarze
Prześlij komentarz