okra

    Okra - czyli piżmian jadalny - to gatunek rośliny uprawianej w krajach klimatu tropikalnego, głównie w Etiopii. Niekiedy jest nazywany „palcem damy” ze względu na swój charakterystyczny wygląd. Osiąga wysokość od 1 do 4 metrów. Ma długie i dłoniaste liście, a jego kwiaty przybierają barwę kremowo-beżową. Częścią jadalną są zielone owoce pokryte meszkiem, przypominające nieco zielone papryczki chili. W przekroju są zazwyczaj siedmio- lub ośmiokątne. W środku znajdują się nasiona. W klimacie umiarkowanym roślinę tę należy hodować w szklarniach lub specjalnych tunelach. Najlepiej czuje się w towarzystwie ogórków i melonów. 
    Jest ceniony na świecie nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także zdrowotne. W 50% pokrywa zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy, zawiera również duże ilości witaminy C, magnezu, pektyny, luteiny oraz karotenoidów. Okra jest niskokaloryczna, a w jej nasionach znajdują się cenne składniki, zwłaszcza kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9. Ponadto piżmian zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, a także chroni przed chorobami przewodu pokarmowego, głównie wrzodami żołądka. Podczas gotowania roślina ta wydziela bowiem śluz, który odpowiada za jej zdrowotne właściwości cenione w leczeniu zaburzeń pokarmowych.
    Smakiem przypomina połączenie fasolki szparagowej z bakłażanem. Najczęściej jest stosowany jako składnik dań kuchni azjatyckiej. Najsmaczniejsze są niedojrzałe owoce, które spożywa się z reguły po uprzednim usmażeniu, ugotowaniu lub upieczeniu - na surowo mają one dość gorzki smak. Także nasiona okry są wykorzystywane jako dodatek do dań. Można je uprażyć na patelni, a następnie dodać do sałatki.
    Świeże owoce należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Możliwe jest także ich mrożenie po wcześniejszym blanszowaniu (1 minuta w gorącej wodzie) i wystudzeniu.

Komentarze

Popularne posty