popcorn
Popcorn to przekąska, której właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku, będącego kolebką popcornu. Historia popcornu sięga 3600 r. p.n.e., jednak pierwsze udokumentowane wzmianki o nim pochodzą z 1820 roku. Natomiast popcorn spopularyzował dopiero w latach 90 XIX wieku właściciel sklepu z cukierkami - Charles Cretos, który wynalazł maszynę do produkcja tego przysmaku i zaczął na dużą skalę sprzedawać prażone ziarna kukurydzy w swoim sklepie.
Popcorn otrzymuje się w wyniku prażenia specjalnie wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy w wysokiej temperaturze, które zostają rozpęcznione wskutek nagłego obniżenia ciśnienia. 90% kukurydzy wykorzystywanej do produkcji popcornu nie jest genetycznie modyfikowana, jednak w popcornie mogą znajdować się pozostałości pestycydów.
właściwości:
- jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego
- jest źródłem polifenoli
- zawiera znaczną ilość manganu
- popcorn przeznaczony do kuchenek mikrofalowych czy do prażenia na patelni jest produkowany z użyciem uwodornionych olejów, które są bogate kwasy tłuszczowe typu trans (dodatkowo zawiera substancje dodatkowe: słodziki, masło, substancje zapachowe)
- najzdrowszy jest popcorn przygotowany z kukurydzy pochodzenia ekologicznego na oleju roślinnym z dodatkiem ziół, przypraw czy czosnku
- w Ameryce Północnej popcorn spożywa się solony, z masłem, toffi lub przyprawami
- w Peru popcorn słodzi się cukrem albo mlekiem skondensowanym, zaś w Meksyku popcorn podaje się z ostrymi sosami, serem lub masłem







Komentarze
Prześlij komentarz