dynia a dynia

     Wielu osobom dynia kojarzy się jako lampion na Halloween. To oczywiście prawda, ale dynia - w zależności od gatunku - nadaje się na coś więcej. Oto 5 popularnych gatunków:

  • hokkaido: jest niewielka i spłaszczona, z ciemnopomarańczowym miąższem i skórką, której nie trzeba obierać; jej wyrazisty smak i aromat sprawiają, że nadaje się do zup-kremów, do pieczenia, jak również do gotowania na parze
  • kabocha: jest mała, spłaszczona o ciemnozielonej, twardej skórce; jej miąższ jest kremowy, o pomarańczowym zabarwieniu; charakteryzuje się słodkim, wyrazistym smakiem; nadaje się do ciast i deserów
  • makaronowa: jest niewielka, podłużna z jasnopomarańczową skórką; ma żółty miąższ, który po ugotowaniu przypomina spaghetti; jest niskokaloryczna; nadaje się jako alternatywa dla makaronu
  • piżmowa: przypomina gruszkę; ma kolor skórki w odcieniu od kremowego do brązowego i złoty miąższ; po upieczeniu ma maślany smak; idealnie nadaje się do zapiekanek

    • zwyczajna: ma okrągły albo podłużny kształt i kolor skórki od zielonkawego do ciemnożółtego; jej miąższ jest żółty albo pomarańczowy; bardzo delikatna w smaku, nadaje się do mlecznych zup i pikli

    Komentarze

    Popularne posty