guawa
Guawa jest smacznym owocem zawierającym duże ilości witaminy C. Rośnie dziko w Ameryce Południowej, a powszechnie uprawia się ją w strefie międzyzwrotnikowej. Owoce są owalne, wielkości jabłka pokryte najpierw zieloną, a później żółtą skórką, ale kształtem przypominają gruszkę. Miękki miąższ może być białawy, żółty albo różowy, zaś znajdujące się w nim jasne, miękkie pestki są jadalne.
właściwości i zastosowanie:
- to popularny owoc w krajach azjatyckich
- posiada charakterystyczny smak i zapach
- jest bogata w liczne właściwości prozdrowotne
- zawiera wysoką zawartość witaminy A i C, a także witaminy B2, E i K błonnik, wapń, miedź, kwas foliowy, żelazo, mangan, fosfor i potas
- można ją jeść na surowo - trzeba ją tylko obrać ze skórki
- w kuchniach różnych kultur stosowana jest jako składnik w potrawach zarówno pikantnych jak i słodkich
- sok z guawy jest orzeźwiającym napojem
- a ponieważ owoc zawiera dużo pektyn, świetnie nadaje się na przetwory
- utrzymuje zdrowe jamy ustnej - zielarze zalecają stosowanie liści guawy w postaci pasty do utrzymywania higieny jamy ustnej (liście mają działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i antybakteryjne, które pomagają zmniejszyć stan zapalny dziąseł i pozostawiają świeży oddech); z kolei gałązki guawy mogą posłużyć jako szczoteczki do zębów
- poprawia stan zdrowia serca (picie herbaty z liści guawy przygotowanej poprzez moczenie suchych liści w gorącej wodzie wpływa na obniżenie lipoprotein o niskiej gęstości)
- przynosi ulgę przy biegunce
- kontroluje cukrzycę
- poprawia odporność organizmu
- zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka
- poprawia widzenie
- stymuluje funkcje poznawcze
- utrzymuje zdrową skórę
- reguluje zdrowie tarczycy
- Uwaga! guawy dojrzewają w temperaturze pokojowej, a kiedy staną się miękkie i zaczną intensywnie pachnieć, można je przechowywać jeszcze kilka dni w lodówce
Komentarze
Prześlij komentarz