zakwaszenie organizmu
Zacznijmy od tego, że równowaga kwasowo-zasadowa to stan, w którym zachowany jest odpowiedni stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący poprawne pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Stan równowagi kwasowo-zasadowej osiągamy, kiedy zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35 - 7,45. Większe pH oznacza przewagę składników zasadowych, mniejsze - przewagę składników kwaśnych. Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż 6,8 i większym niż 7,8. W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.
- produkty kwasotwórcze:
jaja - kasza jęczmienna - makaron - mięso wieprzowe - mięso wołowe - płatki owsiane - ryż - ser tylżycki
- produkty alkalizujące:
buraki - czarne porzeczki - gruszki - kapusta - marchew - mleko - ogórki - pomidory - sałata - truskawki - wiśnie - ziemniaki
- niektóre objawy zakwaszenia organizmu:
- bóle głowy - ciemne kręgi pod oczami - częste zaziębienia - gorycz / kwas w ustach - mroczki przed oczami - niestrawność - nudności - obłożony język - pryszcze i krosty - uderzenia krwi do głowy - zawroty głowy
- produkty kwasotwórcze zakazane w diecie zasadowej:
- alkohol - napoje gazowane - napoje z kofeiną (kawa, cola) - śmieciowe jedzenie (w tym ciasta, ciastka, herbatniki i inne chrupki) - tłuste mięsa - tłuste sery w tym również twarde (żółte)
Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.
Komentarze
Prześlij komentarz