dieta ajurwedyjska
Dieta ajurwedyjska jest oparta na produktach świeżych, nieprzetworzonych, wegańskich. Według tej liczącej ponad 5000 lat filozofii w każdym z nas dominuje jeden z typów urodzeniowych: vata, pitta albo kapha.
- dieta ajurwdyjska dla vaty:
- powinna jeść więcej: owoce (wszystkie słodkie owoce, owoce leśne, banany, melony, cytryny), rośliny strączkowe (namoczona i wypłukana fasolka mung, namoczone i wypłukana soczewica), warzywa (dynia, słodkie ziemniaki, rzepa, cukinia, kabaczek, oliwki), zboża (orkisz, ryż, owies, mąka durum, komosa ryżowa)
- powinna jeść mniej: arbuz, brokuł, brukselka, bakłażan, cukier, czekolada, chrzan, ciastka (zwłaszcza suche), drożdże, duże ilości świeżych warzyw, fasola, groch, granat, jarmuż, jabłka, jęczmień, kasza gryczana, kukurydza, kalarepa, karczochy, kasza jaglana, kiełki, kawa, kalafior, kapusta, krakersy, kozieradka, lód, mleko w proszku, mrożonki, musli, makaron, napoje gazowane, oleje (kukurydziany, lniany, sojowy), oliwki (zielone), otręby, popcorn, papryczki chili, pieczywo chrupkie, pieprz cayenne, pomidory, papryka, rzodkiewka, rzepa, sałata, surowa cebula, soja, seler (nać), suszone owoce (nie namoczone), tapioka, topinambur, wafle ryżowe, ziemniaki, żurawina, żyto
- dieta ajurwdyjska dla pitty:
- powinna jeść więcej: owoce (figi, winogrona, awokado, czereśnie, kokos), rośliny strączkowe (fasola, cieciorka, soczewica - z wyjątkiem żółtej), warzywa (ogórek, dynia, kabaczek, cukinia, wszystkie warzywa korzeniowe), zboża (jęczmień, ryż, owies, orkisz, kamut, samopsza)
- powinna jeść mniej: anyż, ananas (kwaśny), bakłażan, ocet, cukier rafinowany i palmowy, cząber, czosnek, drożdże, goździki, grejpfrut i wszelkie kwaśne owoce, gałka muszkatołowa, gorczyca, imbir (w proszku), kawa, korzeń łopianu, kalarepa, kiszonki, kasza gryczana, kukurydza, kasza jaglana, kiwi, kminek, kozieradka, liść laurowy, masło (solone), migdały (ze skórą), majeranek, mak, miód, melasa, nasiona chia, nerkowce, niedojrzałe cytryny, oregano, orzechy brazylijskie, oliwki (zielone), oleje (migdałowy, morelowy, kukurydziany, sezamowy), potrawy smażone, pikle, pieprz cayenne, papryczki chili, pomidory, rzodkiewka, rzepa, rozmaryn, ryż brązowy, surowa cebula, surowy por, sos sojowy, sery, sól, szałwia, sezam, śmietana, tahini, tymianek, zielone (kwaśne) winogrona, zupa miso, żyto
- dieta ajurwdyjska dla kaphy:
- powinna jeść więcej: owoce (suszona śliwka, żurawina, jabłka, morele, owoce leśne, brzoskwinie, truskawki, maliny), rośliny strączkowe (soczewice, fasolka mung, tofu, cieciorka, czarna fasola), warzywa (warzywa liściaste, brokuły, kapusta, rzodkiewka, rzepa), zboża (chrupkie pieczywo, gryka, proso, jęczmień, kukurydza, owies)
- powinna jeść mniej: arbuz, ananas, awokado, banany, cukier (pod każdą postacią), ciasta (wszelkie), chleb, daktyle, dynia, drożdże, figi (świeże), fasola (poza tymi wskazanymi odmianami), groch, grejpfrut, jogurt, kokos, kiwi, kabaczek, kefir, kisiel, lody, mąka, makaron, maślanka, mleko, melasa, melon, masło, naleśniki, napoje gazowane, oleje, oliwki, orzechy, oleje (wszystkie), ocet, owoce (kwaśne i bardzo słodkie), pomarańcze, papaja, pomidory (surowe), pszenica, puddingi, pasternak, płatki owsiane (gotowane), ryż, rabarbar, soja, sos sojowy, syrop klonowy, syrop ryżowy, ser, smażone pożywienie, sól (poza himalajską), sezam, śliwki, śmietana, tahini, tofu (zimne), winogrona (zielone), ziemniaki
Komentarze
Prześlij komentarz