Przejdź do głównej zawartości
kapusta
- według legendy główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy
- krewni kapusty to brokuły, kalafior, kalarepka, jarmuż oraz brukselka
- kapusta wzmacnia odporność organizmu
- zielone odmiany kapusty są szczególnie bogate w witaminy C i K, zawierają też sporo witaminy E oraz potasu, a oprócz tego beta-karoten, błonnik, kwas foliowy, witaminę B1 i substancje mineralne jak siarkę, krzem, magnez, wapń, miedź, jod
- najwięcej składników odżywczych mają jej zewnętrzne liście
- jest zalecana diabetykom, ponieważ obniża poziom cukru we krwi
- świeży sok z kapusty łagodzi dolegliwości skórne, m.in. odmrożenia, oparzenia, trądzik, liszaje, egzemy
- kapuściane okłady stawów łagodzą ból towarzyszący chorobom reumatycznym
- picie soku z kapusty wzmacnia odporność, pomaga na anemię i obrzęki spowodowane nadmiernym zatrzymywaniem płynów w organizmie
- kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale posiada przyjemniejszy aromat; jest też wyjątkowo bogata w tiaminę - witaminę B1
|
czerwona |
Komentarze
Prześlij komentarz