bakłażan
Bakłażan - zwany także oberżyną - tak naprawdę nie jest warzywem a owocem. W 90% składa się z wody, niewielkich ilości białka i tłuszczu oraz ledwie 2% cukrów, co czyni go owocem niskokalorycznym, a także lekkostrawnym.
- to bogate źródło potasu, żelaza, fosforu i wapnia, a także witamin A, B, C
- zawiera substancje chemiczne zwane antocyjanami, działającymi przeciwgrzybiczo, przeciwwrzodowo, antyalergicznie i przeciwnowotworowo
- pomaga usuwać z organizmu wolne rodniki, obniżyć ciśnienie krwi oraz leczyć miażdżycę
- uszczelnia naczynia krwionośne
- sok z bakłażana ma działanie odtruwające
- jest doskonałym źródłem błonnika
- obniża poziom złego cholesterolu
Uwaga!
Bakłażan zawiera znikome ilości solaniny powodującej problemy żołądkowe, dlatego też nie powinno się go jadać na surowo. Najlepiej poddać go obróbce cieplnej poprzez smażenie albo gotowanie.
właściwości i zastosowanie:
- to bogate źródło potasu, żelaza, fosforu i wapnia, a także witamin A, B, C
- zawiera substancje chemiczne zwane antocyjanami, działającymi przeciwgrzybiczo, przeciwwrzodowo, antyalergicznie i przeciwnowotworowo
- pomaga usuwać z organizmu wolne rodniki, obniżyć ciśnienie krwi oraz leczyć miażdżycę
- uszczelnia naczynia krwionośne
- sok z bakłażana ma działanie odtruwające
- jest doskonałym źródłem błonnika
- obniża poziom złego cholesterolu
Uwaga!
Bakłażan zawiera znikome ilości solaniny powodującej problemy żołądkowe, dlatego też nie powinno się go jadać na surowo. Najlepiej poddać go obróbce cieplnej poprzez smażenie albo gotowanie.
Komentarze
Prześlij komentarz