manayupa
Manayupa należy do rodziny Fabaceae. Jest wieloletnią rośliną krzewiastą dochodzącą do około 50 cm długości, o płożących się, brązowawych, lekkich i giętkich łodygach, nieco omszałych, pokrytych gęstymi włoskami. Jej korzenie są gęste i dość głębokie, dzięki czemu roślina jest odporna na suszę. Roślina występuje w kilku górzystych prowincjach Peru. Rośnie zwykle między skałami, choć stanowiska jej spotyka się również na glebach gliniastych. Manayupę spotyka się niekiedy na wysokości około 1000, a przede wszystkim na poziomie od 3000 do 4000 m n.p.m.
Surowiec leczniczy stanowi ziele (bez korzenia), a niekiedy tylko liście rośliny. Jest stosowana jako środek oczyszczający organizm z toksyn i chemikaliów, jako środek oczyszczający przede wszystkim drogi moczowe i tkankę wątrobową. Przez stymulowanie pracy nerek manayupa wpływa regulująco na wydalanie moczu i złogów pozostałych w układzie moczowym. Ponadto odwar z liści manayupy polepsza trawienie i dobrze służy detoksykacji organizmu, usuwa toksyny środowiskowe i chemikalia.
Herbaty z manayupy przygotowane w celach profilaktycznych wykazują przy bardzo niskich dawkach bardzo dobre rezultaty odtruwające i brak efektów ubocznych. Zaleca się pić 2–3 razy dziennie pół filiżanki naparu z tej rośliny.
Surowiec leczniczy stanowi ziele (bez korzenia), a niekiedy tylko liście rośliny. Jest stosowana jako środek oczyszczający organizm z toksyn i chemikaliów, jako środek oczyszczający przede wszystkim drogi moczowe i tkankę wątrobową. Przez stymulowanie pracy nerek manayupa wpływa regulująco na wydalanie moczu i złogów pozostałych w układzie moczowym. Ponadto odwar z liści manayupy polepsza trawienie i dobrze służy detoksykacji organizmu, usuwa toksyny środowiskowe i chemikalia.
Herbaty z manayupy przygotowane w celach profilaktycznych wykazują przy bardzo niskich dawkach bardzo dobre rezultaty odtruwające i brak efektów ubocznych. Zaleca się pić 2–3 razy dziennie pół filiżanki naparu z tej rośliny.
Komentarze
Prześlij komentarz