oleje - rodzaje

    Najcenniejsze są oleje tłoczone na zimno - otrzymywane za pomocą mechanicznego wyciskania roślin oleistych. Bardzo ważne jest, by chronić przed światłem wszystkie oleje roślinne. Najmniej trwałe są te tłoczone na zimno, które powinny być sprzedawane w ciemnych butelkach. 

kilka rodzajów:
  • konopny - otrzymywany z tłoczonych na zimno nasion konopi siewnych; ma zielonobrązową barwę oraz lekko gorzki, korzenny smak i zapach; nadaje się jako dodatek do sałatek, surówek i kasz; jest bardzo bogaty w witaminę K;  działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej
  • krokoszowy (z ostu) - tłoczony na zimno; ma intensywny złotożółty kolor; nie nadaje się do podgrzewania; zalecany dla osób o podwyższonym ciśnieniu i z nieprawidłowym cholesterolem; uwaga! naturalnie wytrąca się z niego osad
  • śliwkowy - otrzymywany z pestek śliwki węgierki; ma ciemnożółty kolor i migdałowo-marcepanowy zapach; bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza omega-6 i omega-9, jak również w witaminę E; bardzo popularny w kuchni francuskiej i włoskiej jako dodatek do deserów, sałatek, sosów i potraw rybnych
  • z orzechów laskowych - tłoczony na zimno; charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem i żółtozłotym kolorem; może być stosowany jako dodatek do ciast, lodów, deserów albo jako składnik dressingu; systematycznie spożywany obniża ciśnienie krwi i stężenie złego cholesterolu LDL, świetnie nawilża skórę
  • z orzeszków pistacjowych - ma charakterystyczny zielony kolor; używany na zimno do sałatek; największe zastosowanie ma w kosmetyce jako stosowany wyłącznie zewnętrznie
  • z orzechów włoskich - tłoczony na zimno; ma intensywny orzechowy smak i żółtawy, a czasem zielonkawy kolor; jest szczególnie bogaty w kwasy omega-3 i 6, witaminę E; należy go spożywać na zimno jako dodatek do sałatek z orzechami albo do ryb, białego mięsa oraz warzyw; korzystnie wpływa na pamięć, pomaga w walce z trądzikiem i chorobami skóry, obniża ciśnienie tętnicze, poziom złego cholesterolu
  • z orzeszków ziemnych (arachidowy) - tłoczony na zimno; ma żółty kolor i intensywny posmak orzechów, zaś rafinowany jest pozbawiony tak smaku, jak i aromatu; powinien być spożywany na zimno jako dodatek do surówek; korzystnie wpływa na skórę
  • z pinii - tłoczony na zimno; ma słodkawy smak i delikatny, sosnowy aromat; idealny jako dodatek do do sosów na bazie wina, zup i grillowanych ryb, jak również jako baza do pesto; bogaty w magnez i cynk
  • żurawinowy - otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno żurawin wielkoowocowych; ma specyficzny, owocowy aromat; zawiera około 65% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, dużą ilość witaminy E, fitosterole i obfituje w takie składniki mineralne jak magnez, mangan, potas, selen, cynk, wapń; posiada silne właściwości regeneracyjne, działa przeciwstarzeniowo, chroni serce, działa immunostymulująco i przeciwalergicznie

Komentarze

Popularne posty