cytron

   Cytron - inaczej cedrat - jest rodzajem drzewa z rodziny rutowatych. Pochodzi z rejonów Indii, lecz stosunkowo szybko zaczęto go uprawiać i to na masową skalę w Chinach i Europie. 
   Niskie drzewka osiągają wysokość do 3 m i są bardzo wrażliwe na mróz. Nie lubią dużych zmian temperatury. 


właściwości:

- owoce cytronu zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, a ponadto takie minerały jak potas, sód, żelazo, jod, wapń, fosfor
- działają pobudzająco i wzmacniająco
- pomagają niwelować gorączkę, infekcję górnych dróg oddechowych, a także pomagają przy niestrawności i w bólach reumatycznych
- są stosowane również przy leczeniu kamicy nerkowej i żółciowej, dny moczanowej
- wykazuje właściwości oczyszczające i pielęgnujące


zastosowanie:

- ze świeżych owoców produkuje się dżemy i marmolady; z soku - kwasek cytrynowy; ze skórki - olejki eteryczne
- kandyzowana skórka jest wysoko ceniona w przemyśle cukierniczym
- jest wykorzystywany w produktach do pielęgnacji włosów, tonikach, maseczkach na twarz

"ręka Buddy"

   Cytron jest niezwykle ceniony w judaizmie, gdyż stanowi element rytuałów święta Sukkot. Przez niektórych jest nawet nazywany "jabłkiem Adama", gdyż uważa się, że był to owoc znajdujący się w rajskim ogrodzie.
   W Indiach natomiast, wiązano tę roślinę z kultem religijnym. Szczególnie ceniona jest tam jedna z jej odmian, zwana "ręką Buddy". 

Komentarze

Popularne posty