natka pietruszki
Już żyjący ponad 400 lat temu botanik pisał, że natka „kamień wypędza, krusząc go w nerkach i pęcherzu”, pomaga na „krzyża bolenie i pacierza”. W rzeczywistości łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera olejek eteryczny, którego główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki dezynfekujące i moczopędne. Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm. Ma też więcej witaminy C niż cytrusy. Do tego posiada beta-karoten, witaminę E. Obfituje w kwas foliowy, a także w sole mineralne jak potas, cynk, mangan, magnez, miedź, wapń i fosfor. Żucie listków poleca się palaczom, bo natychmiast poprawia nieświeży oddech.
domowa hodowla natki pietruszki:
- do dość głębokiej doniczki wypełnionej ziemią (np. mieszanką uniwersalną) należy włożyć korzenie pietruszki
- należy sadzić je gęsto, mogą do siebie dotykać, ważne, żeby końce z zawiązkami liści nieco wystawały
- doniczkę należy postawić na słonecznym parapecie i podlewać, gdy ziemia będzie lekko przesuszona
- wkrótce powinny się pojawić zielone listki
- ścinamy je nożyczkami, siekamy i dodajemy do np. zup, dań z kaszy, past do pieczywa, omletów
- natkę można też wysiać z nasion, ale na efekt końcowy trzeba dłużej poczekać
Najcenniejsza jest natka świeżo zerwana. Trudniej zachować świeżość, gdy jest kupiona. W zimnej wodzie wytrzyma w dobrym stanie 2–3 dni, dłużej w lodówce: umyty i otrzepany z wody pęczek należy owinąć ręcznikiem kuchennym i położyć w najcieplejszym miejscu lodówki. Listki można też posiekać, zapakować do plastikowego pudełka i zamrozić - wrzucone np. do zupy będą jak świeże.
Komentarze
Prześlij komentarz