cytryniec chiński
Cytryniec chiński należy do rodziny cytryńcowatych. W warunkach naturalnych rośnie w dolinach rzek oraz widnych lasach na Dalekim Wschodzie. Jest wysoko ceniony w Chinach i Korei ze względu na korzystne działanie na układ oddechowy i krwionośny.
W Chinach był znany już w 250 r. p.n.e. Nazywano go owocem o pięciu smakach, gdyż jego osłonka ma słodki posmak, miąższ jest kwaśny, całe nasiona są gorzkie i cierpkie, zaś sproszkowane w miarę upływu czasu stają się słone.
Na szeroką skalę ta roślina jest uprawiana w Rosji i w Bułgarii.
- owoce zawierają witaminy B, C, E, a ponadto kwasy: cytrynowy, jabłkowy i winny, kwasy tłuszczowe, węglowodany, białka oraz olejki eteryczne
- można w nich znaleźć także mangan, molibden, żelazo, wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, sód, magnez, miedź, kobalt, glin
- wspomaga wzrok i poprawia koncentrację
- korzystnie wpływa na układ krwionośny, oddechowy, nerwowy i pracę serca
- przyśpiesza regenerację organizmu
- w celach leczniczych wykorzystuje się głównie nasiona i owoce
- z kory wytwarza się herbatę, która działa wzmacniająco na organizm
- z owoców można sporządzać konfitury, dżemy, soki i nalewki
W Chinach był znany już w 250 r. p.n.e. Nazywano go owocem o pięciu smakach, gdyż jego osłonka ma słodki posmak, miąższ jest kwaśny, całe nasiona są gorzkie i cierpkie, zaś sproszkowane w miarę upływu czasu stają się słone.
Na szeroką skalę ta roślina jest uprawiana w Rosji i w Bułgarii.
właściwości:
- owoce zawierają witaminy B, C, E, a ponadto kwasy: cytrynowy, jabłkowy i winny, kwasy tłuszczowe, węglowodany, białka oraz olejki eteryczne
- można w nich znaleźć także mangan, molibden, żelazo, wapń, miedź, fosfor, cynk, potas, sód, magnez, miedź, kobalt, glin
- wspomaga wzrok i poprawia koncentrację
- korzystnie wpływa na układ krwionośny, oddechowy, nerwowy i pracę serca
- przyśpiesza regenerację organizmu
zastosowanie:
- w celach leczniczych wykorzystuje się głównie nasiona i owoce
- z kory wytwarza się herbatę, która działa wzmacniająco na organizm
- z owoców można sporządzać konfitury, dżemy, soki i nalewki
Komentarze
Prześlij komentarz