kolorowa dieta na zdrowie

   Zgodnie z ajurwedą każdy człowiek posiada czakry, czyli wirujące skupiska energii usytuowane wzdłuż kręgosłupa od jego podstawy do korony głowy. Pobierają one, przechowują i nadają kształt kosmicznej energii niezbędnej dla zachowanie zdrowia. Jedzenie wybranych barwników odblokowuje czakry i wyrównuje ich pracę.


  • żółty - na przygnębienie, smutek, negatywne emocje
- pomogą ananasy, banany, kukurydza, żółte papryczki
- kolor ten pobudza czakrę splotu słonecznego


  • pomarańczowy - na niskie zaufanie do siebie, niepewność, brak pewności siebie
- pomogą dynia, marchew, mandarynki, mango
- kolor ten pobudza czakrę sakralną/ krzyżową

  • czerwony - na zmęczenie, wypalenie, leniwość, ospałość
- pomogą buraki, maliny, pomidory, truskawki
- kolor ten stymuluje czakrę korzenia

  • zielony - na ciągłe infekcje, brak szczęścia w miłości
- pomogą zielone liście sałat i ziół, burak liściowy, cykoria, jarmuż, kapusta pekińska, natka pietruszki, rukiew wodna, szpinak
- kolor ten wpływa na czakrę serca

  • niebieski - na stany lękowe i niepokój
- pomogą jagody, jeżyny
- kolor ten udrożni czakrę gardła

  • granatowy - złość, frustracja, brak zdolności wybaczania
- pomogą bakłażan, fioletowa kapusta, fioletowa marchew
- kolor ten pomaga otworzyć czakrę trzeciego oka

  • biały - na czucie "doła"
- pomogą cebula, czosnek, imbir, kokos, liczi
- kolor ten umożliwia harmonijną pracę czakry korony

Komentarze

Popularne posty