ksylitol
Ksylitol, czyli cukier brzozowy, to naturalny słodzik stanowiący alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego zawiera aż o 40% mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego też poleca się go zarówno cukrzykom, jak i osobom odchudzającym się.
Ksylitol najczęściej pozyskuje się z kory fińskiej brzozy, choć występuje także w niektórych owocach - truskawki, maliny, jagody, śliwki, gruszki - kolbach kukurydzy i grzybach.
W sprzedaży występuje najczęściej jako skarmelizowany cukier, aczkolwiek można też spotkać gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a nawet pasty do zębów czy aerozole do nosa.
Cukier brzozowy idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju ciast i przetworów owocowych, gdyż jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich naturalnych właściwości.
W przeciwieństwie do cukru, ksylitol zwiększa mineralizację i stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Ale uwaga! Spożycie w nadmiernych ilościach może spowodować efekt przeczyszczający.
Ksylitol najczęściej pozyskuje się z kory fińskiej brzozy, choć występuje także w niektórych owocach - truskawki, maliny, jagody, śliwki, gruszki - kolbach kukurydzy i grzybach.
W sprzedaży występuje najczęściej jako skarmelizowany cukier, aczkolwiek można też spotkać gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a nawet pasty do zębów czy aerozole do nosa.
Cukier brzozowy idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju ciast i przetworów owocowych, gdyż jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich naturalnych właściwości.
W przeciwieństwie do cukru, ksylitol zwiększa mineralizację i stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu, hamuje rozwój bakterii i drożdżaków. Ale uwaga! Spożycie w nadmiernych ilościach może spowodować efekt przeczyszczający.
Komentarze
Prześlij komentarz