Witaminy - gdzie ich szukać?
witamina A
biały ser - jaja - jarzyny o żółtym i zielonym zabarwieniu (np. marchew, dynia, pomidory, brokuły, zielony groszek, szpinak) - masło - owoce (np. morele, śliwki, pomarańcze) - tłuszcze rybne - tran - świeże mleko
witamina B1
drożdże piwne - jagody - mleko - niełuskany ryż - orzechy - pełne ziarno - rośliny strączkowe
witamina B2
ciemne pieczywo - drożdże piwowarskie - jaja - migdały - mleko i jego przetwory - orzechy - pasze i produkty zbożowe - ryby - sery - zielone warzywa liściaste
witamina B3
drożdże piwne - fasola - groch - jarzyny - pieczarki - pełne ziarno - ryby - suszone owoce
witamina B5
banany - brokuły - ciemny ryż - jaja - mleko - otręby pszenne - orzechy - pestki słonecznika - pomarańcze - ryby
witamina B6
drożdże - jaja - orzeszki ziemne - ryby - warzywa - zboża
witamina B7
drożdże - nasiona roślin oleistych - otręby - ziarna zbóż
witamina B11
drożdże - kukurydza - orzechy - rzepa - szparagi - zielone rośliny (np. jarmuż, szpinak, brokuły, sałata)
witamina B12
jogurt - mączki z ryb - mleko - tłuste ryby - żółtko jaj
witamina C
brokuły - czarne jagody - kiszona kapusta - kalafior - melon - natka pietruszki - owoce cytrusowe - owoce dzikiej róży - porzeczki - papryka - rzepa - truskawki - ziemniaki
witamina D
tłuszcz - tran - w lecie w mleku i maśle - żółtka jaj
witamina E
kukurydza - kasza jęczmienna i gryczana - orzechy - oleje roślinne - szparagi - tran - świeże jaja - ziarno zbóż - zielone warzywa liściaste
witamina K
kalarepa - kalafior - niezbyt obficie w rybach i żółtku jaj - pomidory - truskawki - zielone warzywa liściaste
Komentarze
Prześlij komentarz