sałata
Sałata ma tylko 7% suchej masy, resztę stanowi woda, a mimo to posiada całkiem sporą ilość witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy C, E, A, D, B6, a także magnez, mangan, żelazo, potas, wapń, jak i antyoksydanty, przeciwutleniacze i luteinę. Orzeźwia, odkwasza i poprawia trawienie.
Jedzona regularnie działa uspokajająco i nasennie. A ponadto poprawia kondycję skóry, hamuje proces jej starzenia się, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, reguluje wydzielanie insuliny, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga układ krążenia i jest niskokaloryczna, a więc w sam raz dla osób odchudzających się.
Swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, który chroni przed zarazkami, pomaga zwalczać infekcje, przyspiesza gojenie się ran i ma działanie bakteriobójcze.
Nie należy trzymać sałaty w szczelnie zamkniętej foliowej torebce, gdyż ze znajdujących się w liściach azotanów powstają szkodliwe azotyny. Najlepiej trzymać ją w szufladzie do przechowywania warzyw, w otwartej torbie. Jeśli przywiędnie, można skopić liście wodą - zachowa świeżość nawet przez kilka dni.
Każdy listek należy osobno i starannie wypłukać, a zamiast ciąć nożem lepiej rwać palcami.
Niewątpliwą zaletą sałaty jest to, że można ją jeść samą, jak i z dodatkami, na przykład z ziołami. Z powodzeniem nadaje się na główne danie, ale również jako dodatek do niego. A, że rodzajów sałaty jest wiele: lodowa, rzymska, masłowa, roszponka, rukola...
Jedzona regularnie działa uspokajająco i nasennie. A ponadto poprawia kondycję skóry, hamuje proces jej starzenia się, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, reguluje wydzielanie insuliny, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga układ krążenia i jest niskokaloryczna, a więc w sam raz dla osób odchudzających się.
Swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, który chroni przed zarazkami, pomaga zwalczać infekcje, przyspiesza gojenie się ran i ma działanie bakteriobójcze.
przechowywanie
Nie należy trzymać sałaty w szczelnie zamkniętej foliowej torebce, gdyż ze znajdujących się w liściach azotanów powstają szkodliwe azotyny. Najlepiej trzymać ją w szufladzie do przechowywania warzyw, w otwartej torbie. Jeśli przywiędnie, można skopić liście wodą - zachowa świeżość nawet przez kilka dni.
Każdy listek należy osobno i starannie wypłukać, a zamiast ciąć nożem lepiej rwać palcami.
Niewątpliwą zaletą sałaty jest to, że można ją jeść samą, jak i z dodatkami, na przykład z ziołami. Z powodzeniem nadaje się na główne danie, ale również jako dodatek do niego. A, że rodzajów sałaty jest wiele: lodowa, rzymska, masłowa, roszponka, rukola...
Komentarze
Prześlij komentarz