mleko roślinne
Oto doskonała alternatywa dla tych, którzy z różnych powodów nie mogą pić mleka od krowy:
- kokosowe - gładkie i delikatne w smaku; doskonałe jako baza do deserów, gorących napojów, koktajli, a także do płatków śniadaniowych
- migdałowe - kremowe, delikatnie orzechowe w smaku; doskonałe jako dodatek do gotowania, pieczenia czy do herbaty; wystarczy zostawić na noc migdały w wodzie, a rano zmiksować je z tą wodą i odcedzić, można dosłodzić do smaku
- owsiane - kremowe słodkie; idealne do gotowania, ale zbyt ciężkie do pieczenia; wystarczy ugotować wodę z płatkami owsianymi, schłodzić i odcedzić
- ryżowe - bardzo słodkie, o wodnistej konsystencji; doskonałe jako baza do lodów czy płatków śniadaniowych
- sojowe - kremowe, idealne do picia; sprawdza się jako baza do zup; w gorących napojach się ścina
- z nerkowca - kremowe, lekko słodkie; dobre do deserów; wystarczy namoczyć orzechy w wodzie i zostawić na noc, a rano zmiksować z tą wodą i przelać przez sito
- z orzechów laskowych - lekkie o orzechowym smaku; idealne do deserów i napoi, ale nie nadaje się do gotowania; wystarczy namoczyć orzechy w wodzie na noc, a następnie zmiksować z tą wodą i odcedzić
Komentarze
Prześlij komentarz