sery - rodzaje
Na świecie produkuje się około 4 000 gatunków sera. Oto kilka z nich:
- Danish blue - duński, niebieski, z krowiego mleka, o konsystencji masła i kolorze mleka z równo rozmieszczonymi niebieskozielonymi żyłkami
- Gorgonzola - włoski, pleśniowy, miękki, o kremowej konsystencji; ma miękką czerwoną skórkę i miąższ koloru kremowego poprzecinany niebieskozielonymi żyłkami, o łagodnym smaku i mniej słonym niż inne sery niebieskie; stary kruszy się i jest ostry, z dużą ilością pleśni
- Roquefort - francuski król serów niebieskich, ze świeżego mleka owczego, twardy, lekko kruchy, kremowy, z zielonkawoniebieskimi żyłkami równomiernie rozłożonymi, pomarańczowożółtą skórką, pikantny z posmakiem owczego mleka; nie może mieć szarych plam ani być zbyt ostry
- Stilon - angielski o chronionej nazwie i sposobie produkcji, twardy, mniej słony niż roquefort; ma kolor od jasnokremowego do bursztynowego, z siateczką niebieskich żyłek przypominających marmur oraz pomarszczoną, ciemnozłotą skórkę, zapach gruszek i ostry smak
gatunki białego sera:
- Brie - francuski, miękki, dojrzewający, z mleka krowiego, ma elastyczny miąższ, nieliczne małe oczka i szczeliny, lekko pomarszczoną skórkę z nalotem białej pleśni, łagodny smak i zapach pieczarek
- Camembert - francuski, dojrzewający, z porostem pleśni, z krowiego mleka; ma jednolity miąższ bez oczek, w środku twardy, pieczarkowy smak
- Cheddar - angielski, twardy, długo dojrzewający, z mleka krowiego, bez oczek, o kwaskowym smaku
- Gouda - holenderski, żółty, z krowiego mleka, w kształcie niskiego cylindra, o silnym wyrazistym zapachu i śmietankowym smaku, z niewielką liczbą dziurek
- Edam - holenderski, twardy, z mleka krowiego, formowany w kule; ma elastyczny miąższ z regularnymi oczkami wielkości grochu i delikatny smak; młody ser jest kwaskowy, a dojrzały lekko pikantny
- Emmental - szwajcarski, twardy ser żółty, z krowiego mleka, ma okrągłe lub owalne duże oczka dochodzące do wielkości czereśni, łagodny, o słodkawo-orzechowym smaku i zapachu
- Mozzarella - ser typu pasta filata z mleka bawolic lub krowiego, w kształcie kuli lub jaja, przechowywany w serwatce, ma łagodny smak i zapach młodego sera
Komentarze
Prześlij komentarz