polifenole
Polifenole różnią się między sobą budową chemiczną i właściwościami biologicznymi. W roślinach występują jako wolne aglikony albo połączone z cukrem jako glikozydy.
Polifenole są bardzo rozpowszechnione w świecie roślinnym. Występują w owocach, warzywach, napojach pochodzenia roślinnego, przyprawach i lekach roślinnych. Bogatym źródłem polifenoli są takie owoce jak: aronia, jagody czy winogrona, z warzyw zaś czosnek i kapusta. Dużo polifenoli zawierają nasiona zbóż, orzechy i rośliny strączkowe. Wśród napojów z kolei wyróżnia się czerwone wino, kakao, kawę i zieloną herbatę.
- głównie przeciwutleniająco
- przerywają reakcje łańcuchowe tworzenia się wolnych rodników
- przeciwhistaminowe
- zmniejszają reakcje alergiczne
- hamują reprodukcję wirusów
- chronią układ krążenia
- zapobiegają chorobom wieku starczego
Polifenole są bardzo rozpowszechnione w świecie roślinnym. Występują w owocach, warzywach, napojach pochodzenia roślinnego, przyprawach i lekach roślinnych. Bogatym źródłem polifenoli są takie owoce jak: aronia, jagody czy winogrona, z warzyw zaś czosnek i kapusta. Dużo polifenoli zawierają nasiona zbóż, orzechy i rośliny strączkowe. Wśród napojów z kolei wyróżnia się czerwone wino, kakao, kawę i zieloną herbatę.
działanie:
- głównie przeciwutleniająco
- przerywają reakcje łańcuchowe tworzenia się wolnych rodników
- przeciwhistaminowe
- zmniejszają reakcje alergiczne
- hamują reprodukcję wirusów
- chronią układ krążenia
- zapobiegają chorobom wieku starczego
Komentarze
Prześlij komentarz