skrobia kukurydziana
Skrobia to biały, półprzezroczysty proszek nieposiadający ani smaku, ani zapachu, pozyskiwany z białych pręcików kolb kukurydzy.
Należy ona do grupy wielocukrów, a w połączeniu z ciepłą wodą tworzy kleik, często wykorzystywany jako zagęszczacz potraw. Ze względu na pochodzenie botaniczne rozróżnia się kilka rodzajów skrobi, np.: kukurydzianą, pszenną, ryżową, ziemniaczaną.
Skrobia jest produktem bezglutenowym oraz niskobiałkowym, dlatego też znajduje zastosowanie w dietach proteinowych czy właśnie bezglutenowych.
- najczęściej jest wykorzystywana jako zagęszczacz do zup oraz sosów, jak również do wyrobu ciast czy pieczywa
- pełni ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu jelita grubego
- przyczynie się do rozwoju flory bakteryjnej w organizmie
- nie zawiera konserwantów
- jest wykorzystywana w kosmetologii, a można ją znaleźć w wielu gotowych kosmetykach, jak pudry matujące, fluidy czy bronzery
- produkty na jej bazie są zalecane do skóry tłustej oraz mieszanej
- skrobia pochłania wilgoć i powstrzymuje nadmierną produkcję sebum
Należy ona do grupy wielocukrów, a w połączeniu z ciepłą wodą tworzy kleik, często wykorzystywany jako zagęszczacz potraw. Ze względu na pochodzenie botaniczne rozróżnia się kilka rodzajów skrobi, np.: kukurydzianą, pszenną, ryżową, ziemniaczaną.
Skrobia jest produktem bezglutenowym oraz niskobiałkowym, dlatego też znajduje zastosowanie w dietach proteinowych czy właśnie bezglutenowych.
właściwości i zastosowanie:
- najczęściej jest wykorzystywana jako zagęszczacz do zup oraz sosów, jak również do wyrobu ciast czy pieczywa
- pełni ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu jelita grubego
- przyczynie się do rozwoju flory bakteryjnej w organizmie
- nie zawiera konserwantów
- jest wykorzystywana w kosmetologii, a można ją znaleźć w wielu gotowych kosmetykach, jak pudry matujące, fluidy czy bronzery
- produkty na jej bazie są zalecane do skóry tłustej oraz mieszanej
- skrobia pochłania wilgoć i powstrzymuje nadmierną produkcję sebum
Komentarze
Prześlij komentarz