kapusta - rodzaje
Według legendy, główki kapusty powstały z łez Likurga, którego bóg wina Bachus ukarał za zniszczenie winnicy. Kapusta ma opinię ciężkostrawnej i niezbyt zdrowej, a do tego uchodzi za pospolite warzywo. Niezasłużenie. Lecznicze właściwości kapusty są znane od lat.
W IV wieku p.n.e. zaczęto uprawiać formy liściowe, z których powstała później kapusta głowiasta. W środkowej albo wschodniej części obszaru śródziemnomorskiego zaczęto uprawiać kalarepę i kalafiora.
Za młode gatunki uchodzą kapusta włoska, pekińska, chińska, brukselka oraz jarmuż. Brukselka powstała w wyniku mutacji pączkowej dokonanej w 1785 roku w Belgii i właśnie stąd jej nazwa.
Najbardziej powszechnie uprawiana jest kapusta głowiasta biała i trochę mniej czerwona. Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, wątroby oraz stawów, a także wrzody. Do dzisiaj Hindusi robią z niej różne wyciągi.
- jest niskokaloryczna
- ma tyle samo witaminy C co cytryna
- posiada witaminy z grupy B, a także A, E, K oraz rutynę, jak również potas, wapń i magnez
- w zewnętrznych zielonych liściach znajduje się najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego
- okłady ze świeżej, zmiażdżonej kapusty pomagają na wszelkiego rodzaju gorące obrzęki
- miazga z liści kapusty w połączeniu z białkiem jajek leczy oparzenia, ropiejące rany i mokre egzemy
- w XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed szkorbutem i innymi chorobami
- wzmacnia system odpornościowy
- picie soku zaleca się przy schorzeniach sercowo-naczyniowych, pomaga też w schorzeniach żołądkowo-jelitowych
- okłady z soku pomagają na bóle reumatyczne i owrzodzenia
- rozcieńczony wodą sok można stosować do płukania jamy ustnej oraz gardła; osłodzony przy kaszlu, zaś z miodem przy zapaleniu dróg oddechowych
- to naturalny antybiotyk, a także bogate źródło potasu i wapnia
- ma więcej witaminy C niż surowa kapusta
- posiada kwas mlekowy, oczyszczający przewód pokarmowy z bakterii gnilnych
- coraz częściej można też spotkać czerwoną kapustę kiszoną, o nieco delikatniejszym smaku
- brukselka i brokuły mają sporo kwasu foliowego
- brukselka jest bogata w witaminę C i beta-karoten
- brokuły zawierają duże ilości witaminy C, potas oraz żelazo
- kalafior obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed zaparciami, ma duże ilości witaminy C
- kalarepa zawiera sporo witaminy C oraz potasu, jest dobrym źródłem błonnika
- jarmuż jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zawiera mnóstwo witaminy A oraz C, a do tego sporo kwasu foliowego i żelaza
Za "kapusty" uchodzą też gatunki mające niewiele wspólnego z tradycyjnym wyobrażeniem kapusty. I tak, taka kapusta karaibska - inaczej kolokazja - to bogata w skrobię bulwa z obszarów podzwrotnikowych wymagająca pieczenia albo gotowania przed spożyciem. Rośnie ona w Australii, Afryce i obu Amerykach.
Kapusta abisyńska - inaczej modrak abisyński - pochodzi z Etiopii i przypomina rzepak. Z kolei kapusta palmowa - inaczej serce palmowe - jest otrzymywana ze specjalnie spreparowanego stożka wzrostu palmy.
W IV wieku p.n.e. zaczęto uprawiać formy liściowe, z których powstała później kapusta głowiasta. W środkowej albo wschodniej części obszaru śródziemnomorskiego zaczęto uprawiać kalarepę i kalafiora.
Za młode gatunki uchodzą kapusta włoska, pekińska, chińska, brukselka oraz jarmuż. Brukselka powstała w wyniku mutacji pączkowej dokonanej w 1785 roku w Belgii i właśnie stąd jej nazwa.
Najbardziej powszechnie uprawiana jest kapusta głowiasta biała i trochę mniej czerwona. Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, wątroby oraz stawów, a także wrzody. Do dzisiaj Hindusi robią z niej różne wyciągi.
właściwości i zastosowanie:
- jest niskokaloryczna
- ma tyle samo witaminy C co cytryna
- posiada witaminy z grupy B, a także A, E, K oraz rutynę, jak również potas, wapń i magnez
- w zewnętrznych zielonych liściach znajduje się najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego
- okłady ze świeżej, zmiażdżonej kapusty pomagają na wszelkiego rodzaju gorące obrzęki
- miazga z liści kapusty w połączeniu z białkiem jajek leczy oparzenia, ropiejące rany i mokre egzemy
kiszona kapusta
- w XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed szkorbutem i innymi chorobami
- wzmacnia system odpornościowy
- picie soku zaleca się przy schorzeniach sercowo-naczyniowych, pomaga też w schorzeniach żołądkowo-jelitowych
- okłady z soku pomagają na bóle reumatyczne i owrzodzenia
- rozcieńczony wodą sok można stosować do płukania jamy ustnej oraz gardła; osłodzony przy kaszlu, zaś z miodem przy zapaleniu dróg oddechowych
- to naturalny antybiotyk, a także bogate źródło potasu i wapnia
- ma więcej witaminy C niż surowa kapusta
- posiada kwas mlekowy, oczyszczający przewód pokarmowy z bakterii gnilnych
- coraz częściej można też spotkać czerwoną kapustę kiszoną, o nieco delikatniejszym smaku
warzywa z rodziny kapustnych
- brukselka i brokuły mają sporo kwasu foliowego
- brukselka jest bogata w witaminę C i beta-karoten
- brokuły zawierają duże ilości witaminy C, potas oraz żelazo
- kalafior obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed zaparciami, ma duże ilości witaminy C
- kalarepa zawiera sporo witaminy C oraz potasu, jest dobrym źródłem błonnika
- jarmuż jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zawiera mnóstwo witaminy A oraz C, a do tego sporo kwasu foliowego i żelaza
Za "kapusty" uchodzą też gatunki mające niewiele wspólnego z tradycyjnym wyobrażeniem kapusty. I tak, taka kapusta karaibska - inaczej kolokazja - to bogata w skrobię bulwa z obszarów podzwrotnikowych wymagająca pieczenia albo gotowania przed spożyciem. Rośnie ona w Australii, Afryce i obu Amerykach.
Kapusta abisyńska - inaczej modrak abisyński - pochodzi z Etiopii i przypomina rzepak. Z kolei kapusta palmowa - inaczej serce palmowe - jest otrzymywana ze specjalnie spreparowanego stożka wzrostu palmy.
Komentarze
Prześlij komentarz