koenzym Q10
Chociaż koenzym Q10 z definicji nie jest witaminą, to jest syntetyzowany w organizmie człowieka. produkowany jest do 30. roku życia, a z wiekiem jego ilość w organizmie maleje. W raz z nią obniża się poziom wytwarzanej energii.
- stymuluje metabolizm
- spowalnia procesy starzenia się
- wspomaga regenerację witaminy E
- działa antyoksydacyjnie
- obniża poziom cukru
- zmniejsza stres oksydacyjny
- wspomaga leczenie problemów sercowo-krążeniowych
- zespół przewlekłego zmęczenia
- zmniejszona odporność organizmu
- obniżona sprawność fizyczna i umysłowa
- nadciśnienie
- problemy sercowo-krążeniowe
- podwyższony cholesterol
- stres
- depresja
- zubożona dieta
- otyłość
- podwyższony cholesterol
- nadciśnienie tętnicze
- obniżenie odporności organizmu
- ciągły pośpiech
- nowotwory
- stres oksydacyjny
- niedostateczna suplementacja Q10
- najbogatszym źródłem są:
rola koenzymu w organizmie:
- stymuluje metabolizm
- spowalnia procesy starzenia się
- wspomaga regenerację witaminy E
- działa antyoksydacyjnie
- obniża poziom cukru
- zmniejsza stres oksydacyjny
- wspomaga leczenie problemów sercowo-krążeniowych
objawy niedoboru:
- zespół przewlekłego zmęczenia
- zmniejszona odporność organizmu
- obniżona sprawność fizyczna i umysłowa
- nadciśnienie
- problemy sercowo-krążeniowe
- podwyższony cholesterol
- stres
- depresja
przyczyny niedoboru:
- zubożona dieta
- otyłość
- podwyższony cholesterol
- nadciśnienie tętnicze
- obniżenie odporności organizmu
- ciągły pośpiech
- nowotwory
- stres oksydacyjny
- niedostateczna suplementacja Q10
źródła koenzymu w żywności:
- najbogatszym źródłem są:
- makrele
- sardynki
- jaja
- brokuły
- kiełki pszenicy
- orzechy ziemne
- rośliny strączkowe
- szpinak
Komentarze
Prześlij komentarz