koenzym Q10

   Chociaż koenzym Q10 z definicji nie jest witaminą, to jest syntetyzowany w organizmie człowieka. produkowany jest do 30. roku życia, a z wiekiem jego ilość w organizmie maleje. W raz z nią obniża się poziom wytwarzanej energii.


rola koenzymu w organizmie:

- stymuluje metabolizm
- spowalnia procesy starzenia się
- wspomaga regenerację witaminy E
- działa antyoksydacyjnie
- obniża poziom cukru
- zmniejsza stres oksydacyjny
- wspomaga leczenie problemów sercowo-krążeniowych

objawy niedoboru:

- zespół przewlekłego zmęczenia
- zmniejszona odporność organizmu
- obniżona sprawność fizyczna i umysłowa
- nadciśnienie
- problemy sercowo-krążeniowe
- podwyższony cholesterol
- stres
- depresja


przyczyny niedoboru:

- zubożona dieta
- otyłość
- podwyższony cholesterol
- nadciśnienie tętnicze
- obniżenie odporności organizmu
- ciągły pośpiech
- nowotwory
- stres oksydacyjny
- niedostateczna suplementacja Q10


źródła koenzymu w żywności:

- najbogatszym źródłem są:

  • makrele
  • sardynki
  • jaja
- wśród warzyw najobfitsze są:

  • brokuły
  • kiełki pszenicy
  • orzechy ziemne
  • rośliny strączkowe
  • szpinak

Komentarze

Popularne posty