rambutan
Rambutan jest średniej wielkości, wiecznie zielonym drzewem tropikalnym osiągającym wysokość do 5 m (choć bywają i takie, które mają 12-20 m), rosnącym głównie w Wietnamie, Indonezji, Malezji i na Sri Lance.
Drzewo to lubi tropikalne klimaty, gdzie temperatura waha się między 22 a 30 st. C. Stąd też uprawia się go w większości sadów i ogrodów w Azji Południowo-Wschodniej, a także w Ekwadorze, na Hawajach, czy licznych krajach afrykańskich.
Zazwyczaj owoce rambutanu sprzedaje się świeże i używa się ich do produkcji dżemów, czy galaretek. Surowe owoce najlepiej przekroić na pół i jeść małą łyżeczką, ale uwaga: jeśli owoc jest kwaśny, należy go ugotować.
Rambutan jest bogaty w witaminę C oraz B12, a także szczyci się dużą zawartością miedzi. Ponadto można w nim znaleźć magnez, wapń, żelazo, mangan i potas. Nie zawiera dużo kalorii, dlatego można go jeść do woli, jednakże nie nadaje się do długiego przechowywania. Traci wówczas swój smak i aromat, jak i właściwości odżywcze.
Drzewo to lubi tropikalne klimaty, gdzie temperatura waha się między 22 a 30 st. C. Stąd też uprawia się go w większości sadów i ogrodów w Azji Południowo-Wschodniej, a także w Ekwadorze, na Hawajach, czy licznych krajach afrykańskich.
Zazwyczaj owoce rambutanu sprzedaje się świeże i używa się ich do produkcji dżemów, czy galaretek. Surowe owoce najlepiej przekroić na pół i jeść małą łyżeczką, ale uwaga: jeśli owoc jest kwaśny, należy go ugotować.
Rambutan jest bogaty w witaminę C oraz B12, a także szczyci się dużą zawartością miedzi. Ponadto można w nim znaleźć magnez, wapń, żelazo, mangan i potas. Nie zawiera dużo kalorii, dlatego można go jeść do woli, jednakże nie nadaje się do długiego przechowywania. Traci wówczas swój smak i aromat, jak i właściwości odżywcze.
Komentarze
Prześlij komentarz