nashi

  • nashi pochodzi z Azji Wschodniej, ale rośnie także w Nowej Zelandii, Australii, Chile oraz na Tajwanie
  • to naturalne skrzyżowanie jabłka i gruszki wszędzie było przyjmowane z dużym entuzjazmem poza Europą, gdzie wszem i wobec królowała grusza
  • ma prawdopodobnie około 3000 lat
  • w Chinach owocem tym zajadali się arystokraci, to właśnie na stołach bogatej części społeczeństwa pojawiała się najczęściej; później zaczęła rozprzestrzeniać się i na inne kraje, obecnie największą popularność święci w Australii
  • występuje pod różnymi nazwami: gruszka azjatycka, gruszka szampańska, gruszka piaskowa
  • kwitnie na drzewie owocowym z  gatunku z rodziny różowatych
  • w smaku jest słodki i orzeźwiający
  • nashi jada się najczęściej na surowo (przed spożyciem dobrze jest go porządnie schłodzić, wtedy smakuje wyśmienicie)
  • owoce często służą do produkcji marmolady i różnych sałatek, ale też nadaje się do deserów, wyrobu domowych win oraz do suszenia
  • to zdumiewające, ale dobrze przechowywane nashi może wytrzymać nawet pół roku
  • jest bogaty w błonnik, witaminę C, przeciwutleniacze oraz potas

Komentarze

Popularne posty