Przejdź do głównej zawartości
nashi
- nashi pochodzi z Azji Wschodniej, ale rośnie także w Nowej Zelandii, Australii, Chile oraz na Tajwanie
- to naturalne skrzyżowanie jabłka i gruszki wszędzie było przyjmowane z dużym entuzjazmem poza Europą, gdzie wszem i wobec królowała grusza
- ma prawdopodobnie około 3000 lat
- w Chinach owocem tym zajadali się arystokraci, to właśnie na stołach bogatej części społeczeństwa pojawiała się najczęściej; później zaczęła rozprzestrzeniać się i na inne kraje, obecnie największą popularność święci w Australii
- występuje pod różnymi nazwami: gruszka azjatycka, gruszka szampańska, gruszka piaskowa
- kwitnie na drzewie owocowym z gatunku z rodziny różowatych
- w smaku jest słodki i orzeźwiający
- nashi jada się najczęściej na surowo (przed spożyciem dobrze jest go porządnie schłodzić, wtedy smakuje wyśmienicie)
- owoce często służą do produkcji marmolady i różnych sałatek, ale też nadaje się do deserów, wyrobu domowych win oraz do suszenia
- to zdumiewające, ale dobrze przechowywane nashi może wytrzymać nawet pół roku
- jest bogaty w błonnik, witaminę C, przeciwutleniacze oraz potas
Komentarze
Prześlij komentarz