błonnik - gdzie go szukać?

   Błonnik jest jak szczotka, która usuwa z jelit niestawione resztki jedzenia. Spowalnia wchłanianie glukozy, obniża poziom cholesterolu, a pęczniejąc w żołądku zapewnia uczucie sytości. Do tego stanowi idealną pożywkę dla dobrych bakterii w jelitach. 


Kto ma najwięcej błonnika?


  • otręby pszenne - czyli otoczki zbóż będące pozostałościami po przemiale ziaren na mąkę; jedna ich łyżeczka dostarcza 2 g błonnika, a najlepiej zjadać maksymalnie 4-6 łyżeczek otrąb dziennie, nie zapominając o popijaniu 1,5-2 litrów wody na dobę; przedawkowanie może spowodować kłopoty z zaparciami; poza błonnikiem zawierają witaminy B, E, żelazo, cynk, potas, magnez i miedź; pasują jako dodatek do zup, jogurtów, sałatek, surówek, sosów
  • suszone śliwki - jest go tu aż 7 razy więcej niż w świeżych owocach; ponadto zawierają ponad 5 razy więcej witaminy A oraz sporo związków zasadotwórczych, neutralizujących nadmiar kwasów trawiennych; regulują pracę jelit, są więc wskazane jako dodatek do ciężkostrawnych potraw mięsnych jak choćby bigos; minusem jest to, że są dość kaloryczne
  • makaron żytni pełnoziarnisty - wbrew obiegowej opinii, makaron nie tuczy, o ile nie będzie w połączeniu z tłustymi sosami, masłem, śmietaną lub serami
  • fasola czerwona - poza błonnikiem zawiera białka, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, selen oraz kwas foliowy; stymuluje rozwój mikroflory jelitowej i ma niski indeks glikemiczny
  • bób - jak u nas trochę niedoceniany, tak na terenie Bliskiego Wschodu i w basenie Morza Śródziemnego zajadano się nim już 10 000 lat p.n.e.; najsmaczniejszy bób pojawia się na przełomie czerwca i lipca; można go dodawać do zup, kremów, sałatek, przekąsek
  • kokos - suszony miąższ z orzecha kokosowego pokrywa niemal dzienne zapotrzebowanie na błonnik; mąka kokosowa z drobno zmielonego i odtłuszczonego miąższu kokosa zawiera aż 20 razy więcej błonnika niż pszenna; niestety jest kaloryczny

Komentarze

Popularne posty