opuncja
Opuncja należy do rodziny kaktusowatych i pochodzi z Meksyku, choć można ją uprawiać w każdym kraju o ciepłym klimacie.
Owoce opuncji mają okrągły, lekko wydłużony kształt i kolor od żółtego przez pomarańczowy do czerwonego. Na pierwszy rzut oka nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale po obraniu ze skórki...
- obniża poziom cholesterolu
- chroni serce przed miażdżycą
- łagodzi bóle w zapaleniu stawów
- reguluje pracę serca
- łagodzi objawy przeziębienia
- stabilizuje stężenie glukozy we krwi
- zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi
- ułatwia gojenie się ran
- pomaga w walce z otyłością
- zwiększa uczucie sytości
- zapobiega problemom trawiennym
- chroni przed skutkami stresu
- pozytywnie wpływa na pracę wątroby
- hamuje proces starzenia się skóry
- poprawia samopoczucie
Owoce opuncji można jeść zarówno na surowo, jak i duszone, bądź w przetworach, np. jako galaretkę, sok, koncentrat, wywar albo herbatę.
Owoce opuncji mają okrągły, lekko wydłużony kształt i kolor od żółtego przez pomarańczowy do czerwonego. Na pierwszy rzut oka nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale po obraniu ze skórki...
właściwości:
- obniża poziom cholesterolu
- chroni serce przed miażdżycą
- łagodzi bóle w zapaleniu stawów
- reguluje pracę serca
- łagodzi objawy przeziębienia
- stabilizuje stężenie glukozy we krwi
- zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi
- ułatwia gojenie się ran
- pomaga w walce z otyłością
- zwiększa uczucie sytości
- zapobiega problemom trawiennym
- chroni przed skutkami stresu
- pozytywnie wpływa na pracę wątroby
- hamuje proces starzenia się skóry
- poprawia samopoczucie
Owoce opuncji można jeść zarówno na surowo, jak i duszone, bądź w przetworach, np. jako galaretkę, sok, koncentrat, wywar albo herbatę.
Dla Azteków była rośliną świętą. Wykorzystywali ją jako pożywienie, ale też i lek.
Komentarze
Prześlij komentarz