awokado

   Awokado jest także nazywane smaczliwką wdzięczną lub gruszką aligatorową. Tak, czy inaczej, jest drzewem dochodzącym do 20 m wysokości. Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, zaś na początku XVII wieku trafiło do Hiszpanii, a stamtąd m.in. do Indii i Afryki. Duże plantacje możemy też spotkać w Kalifornii, Izraelu i na Florydzie. 
   Istnieje około 50 odmian uprawnych, dających owoce wielkości od 100 g do 2 kg. Skórka awokado jest gruba i twarda, ale łatwo odchodzi od miąższu. 
   Wprawdzie można je jeść na wiele sposobów, ale zawsze surowe, przy czym należy pamiętać, by obrany lub przekrojony owoc skropić sokiem z cytryny, gdyż inaczej sczernieje. 


właściwości i zastosowanie:

- jest najkaloryczniejszym z owoców (zawiera duże ilości tłuszczu, jednak jest to tłuszcz dobroczynny dla zdrowia - kwas oleinowy - mający zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu, jak również przeciwdziała nowotworom piersi i prostaty)
- poprawia zdolność wchłaniania substancji odżywczych
- zawiera duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi, korzystnie wpływa na pracę serca oraz na układ nerwowy
- zawiera witaminy A, C, E, z grupy B, K, PP, D
- korzystnie wpływa na oczy
- jest stosowany w kosmetyce - idealnie działa na cerę chroniąc ją przed szkodliwym promieniowaniem UV
- można z niego zrobić choćby maseczkę na twarz, bądź do włosów
- z awokado można przyrządzić masło, które będzie nie tylko tak samo smaczne jak te tradycyjne, ale też zdrowsze (jest ono chętnie używane przez wegetarian)
- nadaje się do sałatek, na kanapki 


Komentarze

Popularne posty