Przejdź do głównej zawartości
stewia
- Stewia jest rośliną lecznicą, od wieków wykorzystywaną przez Indian Guarani i Mato Grosso. Należy ona do krzewów z rodziny astrowatych i pochodzi z tropikalnych rejonów Paragwaju. Występuje także w Brazylii i Argentynie.
- Indianie Guarani i Mato Grosso nazywali ją Kaa-Hee, czyli miodowy liść. Służyła im ona do słodzenie napojów oraz potraw, a także jako lekarstwo, czy środek upiększający.
- Swoją nazwę zawdzięcza paragwajskiemu chemikowi Ovidio Rebaudiemu, który jako pierwszy zwrócił uwagę na jej właściwości słodzące.
- Stewia jest słodka, gdyż zawiera w sobie między innymi stewiozyd i rebaudiozyd A. Ten pierwszy jest około 150-300 razy bardziej słodszy od sacharozy, zaś ten drugi - 200-400 razy. Dzięki temu stewia z powodzeniem zastępuje słodzik.
- Przede wszystkim jest naturalna i nie wykazuje żadnych skutków ubocznych. Ponadto jest niskokaloryczna i nie podnosi poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób chorujących na cukrzycę, czy mających problemy z nadwagą.
- Regularne płukanie jamy ustnej naparem ze stewii zapobiega tworzeniu się kamienia na zębach, jak i osadu.
- Badania wykazały, że jej regularne zażywanie stabilizuje poziom cukry we krwi, jak i zmniejsza apetyt na słodkie, jak i tłuste potrawy. Ponadto wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i grzybobójcze.
- W swoim składzie zawiera również: witaminy z grupy B, witaminę C, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, chrom, fluor, krzem, beta-karoten, sterole, białka, substancje tłuszczowe, taniny oraz olejki eteryczne.
- Jedna łyżeczka pokruszonych liści może osłodzić litr herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz