karambola
Karambola jest tropikalnym drzewem występującym w warunkach naturalnych w Indonezji i Malezji, a w hodowli - w obu Amerykach i w Afryce. Osiąga wysokość do 10 m, a kwitnie niemalże przez cały rok. Jej żółte owoce przypominają pięcioramienną gwiazdę o wydłużonym kształcie.
Można ją jeść zarówno na surowo, jak i przetworzoną w postaci soków, wina, czy dżemu. Nadaje się zarówno do suszenia, kandyzowania, bądź marynowania. A przez to, że ma ciekawy kształt, często jest wykorzystywana właśnie do dekoracji różnych potraw lub drinków.
- zawiera witaminy A, B i C oraz beta-karoten, jak również żelazo, magnez, potas, wapń i fosfor
- jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy
- poprawia wydzielanie soków trawiennych, stymuluję pracę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom
- jest niskokaloryczna, a jej spożywanie zwiększa uczucie sytości, przez co idealnie nadaje się dla osób dbających o linię
- pomaga obniżyć ilość złego cholesterolu we krwi
- reguluje stężenie glukozy we krwi
- wspomaga leczenie cukrzycy
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego
- zapobiega przemęczeniu
- korzystnie wpływa na układ nerwowy
- poprawia odżywianie i nawilżanie skóry
- przede wszystkim w kosmetyce
- można ją znaleźć w kremach wyszczuplających, antycellulitowych, olejkach, balsamach i peelingach
Można ją jeść zarówno na surowo, jak i przetworzoną w postaci soków, wina, czy dżemu. Nadaje się zarówno do suszenia, kandyzowania, bądź marynowania. A przez to, że ma ciekawy kształt, często jest wykorzystywana właśnie do dekoracji różnych potraw lub drinków.
Właściwości:
- jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy
- poprawia wydzielanie soków trawiennych, stymuluję pracę jelit, dzięki czemu zapobiega zaparciom
- jest niskokaloryczna, a jej spożywanie zwiększa uczucie sytości, przez co idealnie nadaje się dla osób dbających o linię
- pomaga obniżyć ilość złego cholesterolu we krwi
- reguluje stężenie glukozy we krwi
- wspomaga leczenie cukrzycy
- zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego
- zapobiega przemęczeniu
- korzystnie wpływa na układ nerwowy
- poprawia odżywianie i nawilżanie skóry
Zastosowanie:
- można ją znaleźć w kremach wyszczuplających, antycellulitowych, olejkach, balsamach i peelingach
Komentarze
Prześlij komentarz