wegetarianizm - co jeść
Decydując się na dietę wegetariańską trzeba pamiętać, by:
- posiłki były urozmaicone - > oprócz owoców i warzyw, w menu powinny się znajdować produkty zbożowe, mleczne i wysokobiałkowe; a żeby naszemu organizmowi niczego nie zabrakło, szacuje się, że w miesięcznym jadłospisie powinno się znajdować około 60 różnych artykułów
- należy wybierać produkty zbożowe z grubego przemiału - > ciemny ryż, kasza gryczana i jaglana, razowe pieczywo z dodatkiem słonecznika, orzechów albo soi, a ponadto warto dodawać do potraw kiełki oraz otręby, choć równie dobrze można je jeść także same
- dzienna dawka owoców i warzyw powinna wynieść około 80 dag - > oczywiście najlepiej na surowo; do tego wliczają się świeże soki
- nasiona roślin strączkowych zawierają dużo białka oraz składników mineralnych - > soja, soczewica, wszystkie odmiany fasoli, ciecierzyca, groch, bób, ale jednocześnie nie można przesadzać z nadmiernym jedzeniem soi
- pestki i orzechy to witaminy i mikroelementy - > ziarna słonecznika i sezamu, pestki dyni, migdały, orzechy
- oleje roślinne zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe - > oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany
- nabiał jako źródło wapnia
- należy ograniczyć użycie soli i cukru - > zamiast soli można używać ziół i przypraw (w ostateczności sól morska lub ziołowa), cukier zaś zastąpi choćby miód, czy syrop klonowy albo stewia
- pić co najmniej 2-3 litry wody dziennie
Komentarze
Prześlij komentarz