wegetarianizm - co jeść

   Decydując się na dietę wegetariańską trzeba pamiętać, by:

  • posiłki były urozmaicone - > oprócz owoców i warzyw, w menu powinny się znajdować produkty zbożowe, mleczne i wysokobiałkowe; a żeby naszemu organizmowi niczego nie zabrakło, szacuje się, że w miesięcznym jadłospisie powinno się znajdować około 60 różnych artykułów
  • należy wybierać produkty zbożowe z grubego przemiału - > ciemny ryż, kasza gryczana i jaglana, razowe pieczywo z dodatkiem słonecznika, orzechów albo soi, a ponadto warto dodawać do potraw kiełki oraz otręby, choć równie dobrze można je jeść także same
  • dzienna dawka owoców i warzyw powinna wynieść około 80 dag - > oczywiście najlepiej na surowo; do tego wliczają się świeże soki
  • nasiona roślin strączkowych zawierają dużo białka oraz składników mineralnych - > soja, soczewica, wszystkie odmiany fasoli, ciecierzyca, groch, bób, ale jednocześnie nie można przesadzać z nadmiernym jedzeniem soi
  • pestki i orzechy to witaminy i mikroelementy - > ziarna słonecznika i sezamu, pestki dyni, migdały, orzechy 
  • oleje roślinne zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe - > oliwa, olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany
  • nabiał jako źródło wapnia
  • należy ograniczyć użycie soli i cukru - > zamiast soli można używać ziół i przypraw (w ostateczności sól morska lub ziołowa), cukier zaś zastąpi choćby miód, czy syrop klonowy albo stewia
  • pić co najmniej 2-3 litry wody dziennie

Komentarze

Popularne posty