jojoba
Jojoba jest zwykle niskim i dobrze zwartym krzewem, wręcz idealnie przystosowanym do trudnych warunków pustynnych i półpustynnych. Jej ojczyzną są tereny rozciągające się od wybrzeża Baja California, poprzez południową część stanu Arizona do zachodnich rejonów Meksyku. Podobnie jak wielkie kaktusy Sanguaro, jojoba potrafi przeżyć długotrwałe okresy suszy.
Nowe plantacje jojoby powstają w krajach Ameryki Południowej (głównie w Brazylii, Argentynie, Paragwaju i Kostaryce), jak również w południowych rejonach Australii i Afryki.
Nasiona jojoby zawierają około 50% tłuszczu, który znacznie się różni od innych tłuszczów roślinnych i zwierzęcych. Przede wszystkim ma przyjemny, orzechowy zapach oraz smak, lekko żółtawe zabarwienie, a konsystencją przypomina ciekły wosk.
Olej z jojoby nie zmienia swojej ciekłej postaci, nie jełczeje, a przez to może być przechowywany nawet przez 25 lat. Nie wymaga żadnego procesu oczyszczania, a także nie traci swej wartości w wyniku ponownego ogrzewania.
- olej z jojoby wykorzystuje się w wielu dziedzinach przemysłu (nie traci swoich właściwości nawet pod wpływem działania wysokiego ciśnienia oraz temperatury - do 300 st. C )
- stosuje się go także przy produkcji wysokojakościowych lakierów, barwników, mas plastycznych, politur oraz świec
- w przemyśle kosmetycznym to przede wszystkim szampony i odżywki do włosów, mydła, kremy i balsamy do ciała
- w medycynie służy do leczenia niektórych chorób skórnych jak np. łuszczyca, czy oparzenia słoneczne
- skorupki z nasion jojoby służą jako doskonała ściółka zmniejszająca parowanie gleby, hamująca rozwój chwastów, wzbogacająca glebę w substancje organiczne oraz przeciwdziałająca erozji
Nowe plantacje jojoby powstają w krajach Ameryki Południowej (głównie w Brazylii, Argentynie, Paragwaju i Kostaryce), jak również w południowych rejonach Australii i Afryki.
Nasiona jojoby zawierają około 50% tłuszczu, który znacznie się różni od innych tłuszczów roślinnych i zwierzęcych. Przede wszystkim ma przyjemny, orzechowy zapach oraz smak, lekko żółtawe zabarwienie, a konsystencją przypomina ciekły wosk.
Olej z jojoby nie zmienia swojej ciekłej postaci, nie jełczeje, a przez to może być przechowywany nawet przez 25 lat. Nie wymaga żadnego procesu oczyszczania, a także nie traci swej wartości w wyniku ponownego ogrzewania.
Wykorzystanie i zastosowanie:
- olej z jojoby wykorzystuje się w wielu dziedzinach przemysłu (nie traci swoich właściwości nawet pod wpływem działania wysokiego ciśnienia oraz temperatury - do 300 st. C )
- stosuje się go także przy produkcji wysokojakościowych lakierów, barwników, mas plastycznych, politur oraz świec
- w przemyśle kosmetycznym to przede wszystkim szampony i odżywki do włosów, mydła, kremy i balsamy do ciała
- w medycynie służy do leczenia niektórych chorób skórnych jak np. łuszczyca, czy oparzenia słoneczne
- skorupki z nasion jojoby służą jako doskonała ściółka zmniejszająca parowanie gleby, hamująca rozwój chwastów, wzbogacająca glebę w substancje organiczne oraz przeciwdziałająca erozji
Jojobę od wieków znali i wykorzystywali Indianie, a zwłaszcza plemię Apaczów. Nazywali ją hohowi i dopiero Hiszpanie po podboju Ameryki przekształcili ją fonetycznie na jojobę.
Według kronik hiszpańskich zakonników Indianie wykorzystywali olej z jojoby do leczenia ran, wygładzania skóry oraz na porost włosów.
Komentarze
Prześlij komentarz