nasiona chia
Nasiona chia to nasiona rośliny zwanej szałwią hiszpańską, pochodzącą z rejonów Meksyku i Gwatemali. Z powodzeniem można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością i dodawać do np. jogurtów, musli, sałatek lub jako zagęszczacz do zup.
- zawierają kwasy omega-3 i to w większej ilości niż łosoś atlantycki, jak również kwas alfa-linolenowy
- posiadają duże ilości wapnia (więcej niż w mleku) oraz żelaza, a także potas, magnez, sód i cynk
- pęcznieją w żołądku, dzięki czemu dają uczucie sytości, a co za tym idzie, wspomagają odchudzanie
- regulują procesy trawienne
- zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych
- koją nerwy
- wspomagają koncentrację i pamięć
- korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy
- zapobiegają rozwojowi demencji
- wspomagają układ nerwowy
- skutecznie obniżają ciśnienie
- zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej u osób starszych
- nawilżają skórę
- świetnie wchłaniają wodę
Właściwości:
- posiadają duże ilości wapnia (więcej niż w mleku) oraz żelaza, a także potas, magnez, sód i cynk
- pęcznieją w żołądku, dzięki czemu dają uczucie sytości, a co za tym idzie, wspomagają odchudzanie
- regulują procesy trawienne
- zapobiegają rozwojowi chorób nowotworowych
- koją nerwy
- wspomagają koncentrację i pamięć
- korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy
- zapobiegają rozwojowi demencji
- wspomagają układ nerwowy
- skutecznie obniżają ciśnienie
- zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej u osób starszych
- nawilżają skórę
- świetnie wchłaniają wodę
Komentarze
Prześlij komentarz