soja (2)
Soja - nazywana przez Chińczyków wielkim skarbem - odznacza się szerokim pasmem zastosowań.
- Ziarno soi wymaga długotrwałego moczenia, do 8-12 godzin. Po tym czasie należy odlać wodę, dolać świeżej i gotować do nawet 4 godzin. Należy przy tym pamiętać, że przez pierwszą godzinę garnek powinien stać na dużym ogniu. Solimy dopiero na 10 minut przed końcem, odcedzamy i... To, do czego dodamy soję zależy tylko od nas i naszej fantazji.
- Dla tych, którzy nie mają czasu ani ochoty na gotowanie, przygotowano różne gotowe produkty jak choćby makaron, pasztet, ser tofu, sos sojowy, kiełki, mąkę, hamburgery czy parówki, a także mleko. Szczególnie to ostatnie jest wysoko cenione ze względu na swoje dobroczynne właściwości. I wbrew opinii niektórych oponentów, produkty te nie tylko są zdrowe, ale też bardzo smaczne. Odpowiednio doprawione cieszą zarówno zmysł wzroku jak i smaku.
- Mleko sojowe zawiera ponad 10 razy więcej białka niż mleko krowie, a do tego dochodzą witaminy i mikroelementy, około 10% nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponad 3% błonnika, a przede wszystkim 0% cholesterolu i glutenu. I - co jest najważniejsze dla wszystkich tych, którzy nie mogą spożywać "normalnego" mleka - sojowe nie uczula.
Jeśli ktoś dalej jest nieprzekonany, niech przeczyta to: "Badania porównawcze wykazały, że u mieszkańców regionów, w których soja stanowi podstawę jadłospisu, znacznie rzadziej występuje np. rak sutka i prostaty."
Komentarze
Prześlij komentarz