kumkwat
Owoc kumkwatu to bardzo ciekawy
cytrus – swoim wyglądem przypomina miniaturową pomarańczę, która nie posiada
skóry. Kumkwat odznacza się niepowtarzalnym zapachem oraz przyjemnym kwaskowatym
smakiem, co dodatkowo orzeźwia (szczególnie w upalne dni). Można go hodować w
pojemnikach, bądź w doniczkach na balkonie.
Kumkwat to drzewko lub niewielki krzew pochodzący z Chin.
Jego nazwa oznacza złotą pomarańczę (kam po chińsku to złoto, a kwat - pomarańcza). Roślina ta jest uprawiana w
obu Amerykach, na Bliskim Wschodzie, w Afryce, a także w krajach
śródziemnomorskich. Do Europy zawitała za sprawą szkockiego botanika, Robert
Fortune, który sprowadził ją w połowie XIX wieku.
W naturalnych warunkach drzewka osiągają 2-4 m wysokości.
Rozkwitają one na wiosnę białym, pachnącym kwieciem, a po przekwitnięciu
powstają małe – ok. 2-3 cm pomarańczowe owoce. Są one pokryte gładką i cienką
skórką.
Kumkwat
w pigułce:
- zawiera cukry, węglowodany, błonnik, sole mineralne, a
także nieduże ilości potasu
- jest bogatym źródłem witaminy C
- działa stymulująco na układ odpornościowy
- wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu
- jest owocem niskokalorycznym
- orzeźwia
- owoce można spożywać wraz ze skórką (tylko po umyciu)
- owoce nadają się do wielorakiego przetwarzania
Kupując kumkwaty należy przede wszystkim zwrócić uwagę na
to, czy nie są one czasem poobijane ani uszkodzone. Idealne powinny mieć jednolitą
pomarańczową barwę i jędrną skórkę. W lodówce mogą przebywać do nawet 5
tygodni, zaś w temperaturze pokojowej jedynie około 5 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz