kumkwat

   Owoc kumkwatu to bardzo ciekawy cytrus – swoim wyglądem przypomina miniaturową pomarańczę, która nie posiada skóry. Kumkwat odznacza się niepowtarzalnym zapachem oraz przyjemnym kwaskowatym smakiem, co dodatkowo orzeźwia (szczególnie w upalne dni). Można go hodować w pojemnikach, bądź w doniczkach na balkonie.

   Kumkwat to drzewko lub niewielki krzew pochodzący z Chin. Jego nazwa oznacza złotą pomarańczę (kam po chińsku to złoto, a kwat - pomarańcza). Roślina ta jest uprawiana w obu Amerykach, na Bliskim Wschodzie, w Afryce, a także w krajach śródziemnomorskich. Do Europy zawitała za sprawą szkockiego botanika, Robert Fortune, który sprowadził ją w połowie XIX wieku.

   W naturalnych warunkach drzewka osiągają 2-4 m wysokości. Rozkwitają one na wiosnę białym, pachnącym kwieciem, a po przekwitnięciu powstają małe – ok. 2-3 cm pomarańczowe owoce. Są one pokryte gładką i cienką skórką.

Kumkwat w pigułce:

- zawiera cukry, węglowodany, błonnik, sole mineralne, a także nieduże ilości potasu
- jest bogatym źródłem witaminy C
- działa stymulująco na układ odpornościowy
- wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu
- jest owocem niskokalorycznym
- orzeźwia
- owoce można spożywać wraz ze skórką (tylko po umyciu)
- owoce nadają się do wielorakiego przetwarzania


   Kupując kumkwaty należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, czy nie są one czasem poobijane ani uszkodzone. Idealne powinny mieć jednolitą pomarańczową barwę i jędrną skórkę. W lodówce mogą przebywać do nawet 5 tygodni, zaś w temperaturze pokojowej jedynie około 5 dni. 

Komentarze

Popularne posty