Panierka?

    Panierka to nie tylko tarta bułka:
  • krakersy - wystarczy je rozdrobnić, aby powstała bardzo chrupka i lekko słona panierka; nadaje się do ryb, ale też żółtej fasolki
  • mąka - to bardzo popularny rodzaj panierki; najczęściej jest wybierana pszenna, ale warto się też bliżej zapoznać z ryżową czy razową; dobrze komponuje się choćby z warzywami
  • orzechy - mogą być włoskie, migdały, ziemne; przed wykorzystaniem należy je posiekać, a potem obtoczyć w jajku, żeby się przykleiły; nadają ciekawy smak warzywom, serom; nie można ich tylko smażyć na dużym ogniu, gdyż mają tendencję do przypalania
  • panko - to panierka rodem z Japonii; chłonie mniej tłuszczu niż bułka tarta, a potrawy są bardziej chrupiące, bo jest mniej rozdrobniona; nadaje się tak do warzyw, jak i owoców morza
  • płatki kukurydziane - można ich używać w całości albo po lekkim rozdrobnieniu i wymieszaniu np. z mąką
  • wiórki kokosowe - są delikatne, soczyste i mają orientalny posmak; nadają się nie tylko do deserów, ale także do ryb
tarta bułka

Komentarze

Popularne posty