groszek cukrowy
Groszek cukrowy to wyjątkowa odmiana groszku zielonego, pochodząca z Chin. Różni się od innych odmian grochu tym, że jako jedyną można ją jeść w całości, nawet na surowo. Groszek cukrowy pozbawiony jest w strąku pergaminowej wyściółki. Dzięki temu można zajadać się nie tylko zielonymi kuleczkami, lecz także chrupiącą skórką.
właściwości i zastosowanie:
- to źródło białka (jest idealny dla wegan i wegetarian)
- zawiera antyoksydanty, luteinę
- jest bogaty w witaminy z grupy B, a także A, E, K oraz witaminę C
- zawiera takie minerały jak żelazo, wapń, potas, cynk, fosfor czy magnez
- dostarcza węglowodanów oraz błonnika
- mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę
- można go uprawiać samemu na balkonie albo w ogródku
- może stanowić samodzielną przekąskę, spożywaną na surowo
- można go też gotować na parze albo w wodzie na półtwardo i na miękko oraz smażyć
- nadaje się do mrożenia
Przed spożyciem należy dokładnie umyć strąki oraz obciąć twarde końcówki. W celu zachowania jego intensywnego koloru, można dodać do gotującego się groszku odrobinę octu lub kwasku cytrynowego.
Komentarze
Prześlij komentarz