kapusta pekińska
Kapusta pekińska - podgatunek kapusty polnej - pochodzi z Chin, z okolic delty rzeki Jangcy. Na terenach wschodniej Azji jest uprawiana prawdopodobnie od XV wieku, a do Europy trafiła dopiero w latach 50. XX wieku. Jest rośliną jednoroczną. Ma długie, owalne liście o długości 30-60 cm, które u podstawy są białe, a w pozostałej części jasnozielone.
Jest wymagającym warzywem do uprawy.
właściwości i zastosowanie:
- jest niskokaloryczna
- posiada dużo błonnika
- to dobre źródło witaminy C, K i A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza
- zawiera bioaktywne substancje jak glukozynolany, karotenoidy, związki fenolowe, chlorofil
- ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne
- nadaje się nie tylko na surówki, ale też do gotowania i kiszenia
- w kuchni Chin, Japonii i Korei jest jednym z podstawowych warzyw, stanowi bazę kimchi, jest składnikiem dań stir-fry, a liści używa się na surowo do zawijania w nie mięsa i maczania w sosach, z kolei zewnętrze twardsze liście są wykorzystywane do przygotowania zup
Komentarze
Prześlij komentarz