rzeżucha
Rzeżucha jest bliską krewniaczką kapusty. W medycynie ludowej nazywano ją zdrowiem ciała. Była lekiem na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry.
- zawiera sporo witaminy C, a także A, B, PP i K
- jest bogata w sole mineralne i pierwiastki, jak żelazo czy magnez
- jest źródłem łatwo przyswajalnego jodu
- obniża poziom cukru we krwi
- wspomaga prawidłową pracę trzustki
- dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy
- działa moczopędnie
- jest zalecana osobom chorującym na osteoporozę
- wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu
- sok z rzeżuchy działa wybielająco
- oczyszcza krew
właściwości:
- zawiera sporo witaminy C, a także A, B, PP i K
- jest bogata w sole mineralne i pierwiastki, jak żelazo czy magnez
- jest źródłem łatwo przyswajalnego jodu
- obniża poziom cukru we krwi
- wspomaga prawidłową pracę trzustki
- dezynfekuje jamę ustną i przewód pokarmowy
- działa moczopędnie
- jest zalecana osobom chorującym na osteoporozę
- wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu
- sok z rzeżuchy działa wybielająco
- oczyszcza krew
Komentarze
Prześlij komentarz